Τέσσερις είναι οι πυλώνες για να μπουν και πάλι οι ελληνικές εξαγωγές σε ανοδική δυναμική τροχιά ανάπτυξης, τονίζει σε σημερινή ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), με αφορμή την πτώση της ελληνικής εξαγωγικής δραστηριότητας αγαθών, με ρυθμό 4,6%, το α’ εξάμηνο του 2014.

Πρώτος πυλώνας -τονίζει ο ΣΕΒΕ- είναι η διεύρυνση της υφιστάμενης εξαγωγικής βάσης επιχειρήσεων, με απαραίτητη προϋπόθεση την ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων μέσω εξεύρεσης οριστικής λύσης στο πρόβλημα έλλειψη ρευστότητας και κεφαλαίων κίνησης των επιχειρήσεων. Δεύτερος πυλώνας είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας υφιστάμενων προϊόντων και τρίτος η παραγωγή και εξαγωγή νέων προϊόντων, με έμφαση στα αγαθά για τα οποία υπάρχει διεθνώς αυξημένη ζήτηση. Τέταρτος πυλώνας είναι η διατήρηση παραδοσιακών αγορών αλλά και στόχευση σε εναλλακτικές ώριμες και αναπτυσσόμενες αγορές, με διασφάλιση προγραμμάτων προώθησης-προβολής, αλλά και προϋποθέσεων εισόδου ελληνικών προϊόντων σε αυτές, με εντατικοποίηση των αναγκαίων ενεργειών σε κοινοτικό και διμερές επίπεδο.

Οι ελληνικές εξαγωγές εμπορευματικών συναλλαγών -σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, που περιλαμβάνει ο ΣΕΒΕ στην ανακοίνωσή του- κατέγραψαν, το α’ εξάμηνο του 2014, πτώση κατά 4,6% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2013, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, η πτώση των εξαγωγών «περιορίστηκε» στο 4%. Αντίθετα, οριακή αύξηση κατά 1,2% κατέγραψαν οι εισαγωγές (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών), διαμορφώνοντας την αξία του εμπορικού ελλείμματος σε 10,6 δισ. ευρώ (αύξηση σε ετήσια βάση κατά 9,6%).

Η πτώση των εξαγωγών στο εξεταζόμενο διάστημα προήλθε κυρίως από τον κλάδο των πετρελαιοειδών (-7%) και των βιομηχανικών ειδών (-2,8%), ενώ σταθερότητα κατέγραψαν οι εξαγωγές τροφίμων.