Αρνητικά εξελίχθηκε για το υπουργείο Οικονομικών η έκδοση τριετούς ομολόγου και προκάλεσε προβληματισμό για τη βιωσιμότητα της κάλυψης των δανειακών αναγκών της χώρας από τις αγορές.

Σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών το συγκυριακά αρνητικό κλίμα για τα ομόλογα της περιφέρειας της Ευρωζώνης έπληξε την έκδοση των τριετών ομολόγων, με αποτέλεσμα να μην καλυφθεί το ποσό των 3 δισ. ευρώ που είχε στόχο το υπουργείο.

Οι προσφορές περιορίστηκαν στο ποσό των 3 δισ. ευρώ απορροφήθηκε ποσό της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ και με επιτόκιο 3,5%.

Σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική» οι αρχικές προσδοκίες του ΥΠΟΙΚ ήταν το επιτόκιο να κινηθεί στο 3%, αλλά όταν το κλίμα άρχισε να επιβαρύνεται, ο στόχος αναπροσαρμόστηκε στο 3,5%, όπου και διαμορφώθηκε, αλλά χωρίς να καλυφθεί ο στόχος του ποσού.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην προηγούμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, τον περασμένο Απρίλιο, το ποσό που ζητούσε το υπουργείο Οικονομικών ήταν 3 δισ. ευρώ και οι προσφορές των ξένων (κυρίως) θεσμικών ήταν επταπλάσιες, καθώς διαμορφώθηκαν σε 20,8 δισ. ευρώ. Αλλη μία διαφορά σε σύγκριση με την προηγούμενη έκδοση είναι πως, ενώ τον Απρίλιο όλοι οι ξένοι αναλυτές ήταν υπέρ της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, αυτή τη φορά οι εκτιμήσεις για την επιτυχία του εγχειρήματος ήταν μοιρασμένες.

Όπως εξήγησε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, «στόχος μας δεν ήταν τα ποσά που θα εισπράξουμε, αλλά το ότι μπορούμε να τα πάρουμε (παρά τις δυσμενείς συνθήκες) και με σωστό επιτόκιο».

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, οι νέες ανησυχίες για την υγεία της μητρικής εταιρείας της μεγαλύτερης τράπεζας της Πορτογαλίας έπληξαν τα ομόλογα στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, περιορίζοντας τη ζήτηση στη δεύτερη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. «Πρόκειται για το πρώτο σημαντικό επεισόδιο contagion στις αγορές της περιφέρειας φέτος», αναφέρει το πρακτορείο χαρακτηριστικά.

Η ζήτηση για το τριετές ελληνικό ομόλογο διαμορφώθηκε στα 3 δισ. ευρώ. Για πολλούς στην αγορά, πρόκειται για μια χλιαρή απόδοση. Ο Guido Barhels, επικεφαλής διευθυντής επενδύσεων στην Ethenea του Λουξεμβούργου, είναι ένας από τους επενδυτές που αρχικά ενδιαφέρονταν για την πώληση αλλά δεν προχώρησαν λόγω των εξελίξεων στην Πορτογαλία.

«Δεν είναι πολύ καλή ημέρα στις αγορές για την Ελλάδα. Δεδομένου του τι συμβαίνει στην Πορτογαλία, δεν έχει και πολύ νόημα να το αγγίξει κανείς αυτό, δήλωσε ο Barhels. Ο ίδιος ανέμενε ότι η Ελλάδα θα ήταν σε θέση να πουλήσει το ποσό που σχεδίαζε εντός της αρχικής εκτίμησης για το yield στο 3,50%-3,60%, επίπεδο υψηλότερο από τα αντίστοιχα των 10ετών ομολόγων της Ευρωζώνης (πλην Πορτογαλίας).