«Μούδιασαν» οι αγορές από τη φημολογία περί τραπεζικής κρίσης στην Πορτογαλία, η οποία επηρέασε και την έκδοση του τριετούς ελληνικού ομολόγου.

Όλα ξεκίνησαν με τη διαφαινόμενη αδυναμία του ομίλου στον οποίο ανήκει η πορτογαλική τράπεζα Banco Espirito Santo να ανταποκριθεί σε δανειακές υποχρεώσεις, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle. Μάλιστα η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine υποστηρίζει ότι το ουσιώδες ζήτημα δεν είναι μόνο η πιθανή έλλειψη ρευστότητας, αλλά και η αγωνία για επόμενες κινήσεις της οικογενειακής οικονομικής αυτοκρατορίας Espirito Santo, η οποία διαθέτει μερίδιο στην Portugal Telecom και δραστηριοποιείται σε πολλούς άλλους κλάδους της πορτογαλικής οικονομίας. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες τοπικών μέσων ενημέρωσης, ο όμιλος έχει συσσωρεύσει χρέη που ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ, ενώ ένα μέρος τους αποκρύπτεται μέσω «δημιουργικής λογιστικής» σε θυγατρικές εταιρίες. Πάντως ο ίδιος ο όμιλος διαψεύδει τις εικασίες περί έλλειψης ρευστότητας στη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της χώρας, υποστηρίζει μάλιστα ότι η ρευστότητα της έχει ενισχυθεί μετά από πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Όπως κι αν έχουν τα πράγματα, η «υπόθεση Espirito Santo» προκαλεί ευρύτερες ανησυχίες, επισημαίνει το τηλεοπτικό δίκτυο N-TV: Τι θα συμβεί εάν, μετά το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος της Πορτογαλίας, ανακύψουν προβλήματα και στον τραπεζικό τομέα της χώρας; Μήπως η Πορτογαλία βιάστηκε να εγκαταλείψει την «ομπρέλα προστασίας» των δανειστών; Πώς θα αντιμετωπίσει πιθανό πρόβλημα ρευστότητας όταν δεν μπορεί πλέον να αξιώσει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δέχεται τα κρατικά της ομόλογα; Όλα αυτά έχουν προκαλέσει ανησυχία στους επενδυτές. Ιδιαίτερα μάλιστα, τονίζει η Frankfurter Allgemeine, εάν προστεθούν στις υπόλοιπες ειδήσεις των ημερών που δεν προκαλούν αισιοδοξία: μικρή υποχώρηση στις εξαγωγές της Κίνας, στις βιομηχανικές παραγγελίες της Ιαπωνίας, σε αντίστοιχους δείκτες της Γερμανίας.

Με όλα αυτά τα σπρεντ για το δεκαετές ομόλογο της Πορτογαλίας εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα ετών. Προφανώς η συγκυρία δεν ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκή για έκδοση τριετούς ομολόγου στην Ελλάδα, καθώς, όπως επισημαίνει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου «η αναταραχή στην Πορτογαλία προκάλεσε προβλήματα και αλλού: η δεύτερη έξοδος της ελληνικής κυβέρνησης στις αγορές μετά την παρ’ ολίγον χρεοκοπία της χώρας απέφερε στα δημόσια ταμεία εμφανώς λιγότερα χρήματα από ότι αναμενόταν». Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων υποστηρίζει ότι «οι αναταράξεις στις χρηματαγορές υπονόμευσαν τη δεύτερη έξοδο της Αθήνας στις αγορές».

Παρηγορητικό το σχόλιο και από τον Tagesanzeiger της Ζυρίχης: «Το ότι η σημερινή έξοδος στις αγορές είχε τελικά απογοητευτική κατάληξη, δεν είναι κάτι για το οποίο ευθύνεται η ίδια η Ελλάδα. Η μειωμένη ζήτηση από τους επενδυτές δείχνει απλώς την αντίδρασή τους μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Πορτογαλία».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.