Μoody’s: Βελτιώνεται το προφίλ της Ελλάδα – Προσωρινό το σοκ από τον κορονοϊό

Τι αναφέρει η έκθεση του οίκου αξιολόγησης


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
21:01
22/05/2020
Μoody's: Βελτιώνεται το προφίλ της Ελλάδα - Προσωρινό το σοκ από τον κορονοϊό
2
loading

Το πιστοληπτικό προφίλ της Ελλάδας έχει τάση βελτίωσης, η οποία διακόπηκε από την έξαρση του κορονοϊού, η οποία «αναμένεται να αποτελέσει ένα προσωρινό σοκ», αναφέρει σε έκθεσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.

«Τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία αρκετά χρόνια και η κυβέρνηση που εκλέχθηκε τον περασμένο Ιούλιο έκανε ένα θετικό ξεκίνημα με το επικεντρωμένο στις επενδύσεις πρόγραμμα πολιτικής της», δήλωσε η Κάθριν Μιλμπρόνερ, υψηλόβαθμη αντιπρόεδρος του Moody’s και συντάκτης της έκθεσης.

«Ωστόσο», πρόσθεσε σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ πως «διαδοχικές κυβερνήσεις θα πρέπει να διατηρήσουν μία συνετή δημοσιονομική τάση επί σειρά ετών για να διασφαλισθεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους», σημειώνοντας ότι αυτό ανήλθε πέρυσι στο 177% του ΑΕΠ, περιορίζοντας το αξιόχρεο της Ελλάδας (στο B1 με σταθερή προοπτική).

Η αντιπρόεδρος του Moody’s σημειώνει ακόμη ότι θα πρέπει να διατηρηθούν άλλες μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών - περιλαμβανομένων των μέτρων για την ενίσχυση των θεσμών - και να γίνουν πιο βαθιές.

Ο Moody’s τονίζει ότι στα ισχυρά σημεία της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας περιλαμβάνονται ο σχετικά εύπορος πληθυσμός της, το ευνοϊκό προφίλ εξυπηρέτησης του χρέους της που παρέχει δημοσιονομική ευελιξία παρά το μεγάλο βάρος του και η σημαντική στήριξη από την Ευρωζώνη.

«Το αξιόχρεο θα μπορούσε να αναβαθμιστεί, αν η κυβέρνηση συνέχιζε να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις της έναντι της Ευρωζώνης, περιλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων που θα οδηγούσαν στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και ισχυρότερες επενδύσεις, διατηρώντας παράλληλα ισχυρά τα δημόσια οικονομικά. Μία νέα ώθηση για τη βελτίωση της υγείας του τραπεζικού τομέα θα ήταν επίσης θετική», σημειώνει ο οίκος.

«Αντίθετα», προσθέτει, «θα μπορούσε να προκύψει μία καθοδική πίεση στο αξιόχρεο, αν η ελληνική κυβέρνηση απέκλινε από τις δεσμεύσεις της και αντέστρεφε προηγούμενα συμφωνημένες και νομοθετημένες μεταρρυθμίσεις ή αν εμφανίζονταν ξανά εντάσεις με τους επίσημους πιστωτικές για οποιονδήποτε άλλο λόγο».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
 1. avatar Πόσο κόστισε;

  Η Moody\'s θα πάρει εργολαβία τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών.
  Είναι πολλά τα λεφτά! Δεν κοστίζει τίποτα μια καλή κουβέντα για την Ελλάδα. Έτσι κι αλλιώς θα βγάλουν πολλά λεφτά από τα κόκκινα δάνεια. Θα πέσουν και οι σχετικές μίζες.

 2. avatar Κλάμα οι ψεκασμενοι

  Αριστεροί
  Επένδυσαν στον κορονοιο ότι θα διαλύσει την χώρα - στον κουβά
  Επένδυσαν στους νεκρούς από τον ιό - στον κουβά
  Επένδυσαν στην τρομοκράτηση του κόσμου - στον κουβά
  Επένδυσαν στην οικονομική καταστροφή της χώρας και στον ερχομό μνημονίων- στον κουβά
  Τελικά ρε ψεκασμενοι σε όλα μέσα πέφτετε .
  Ευτυχώς σας κατάλαβαν η πλειοψηφια τι ψεκασμενοι είστε και προβλέπεται πάλι Κούβας στις επόμενες εκλογές

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει