Το ύψος των πρόσθετων επιβαρύνσεων που θα φέρει το 2014 για κάθε ιταλικό νοικοκυριό υπολογίζεται, σύμφωνα με έρευνα των ενώσεων καταναλωτών Adusbef και Federconsumatori, στα 1.394 ευρώ.

«Οι οικογένειες στην Ιταλία συνεχίζουν να πλήττονται, παρά το ότι η κατανάλωση σημειώνει και πάλι νέα ουσιαστική κάμψη», τόνισαν οι δύο αυτές ενώσεις καταναλωτών.

Κύριες αιτίες της πρόσθετης επιβάρυνσης, σύμφωνα με τις ενώσεις αυτές, είναι το υψηλό κόστος των τραπεζικών χορηγήσεων, των διαφόρων μορφών ασφάλισης, η ελλιπής ανταγωνιστικότητα της ιταλικής οικονομίας, αλλά και το υπερβολικά υψηλό κόστος μέρους των δημοσίων υπηρεσιών.

Παράλληλα, οι αυξήσεις των δαπανών των νοικοκυριών που αναμένονται το 2104 οφείλονται, σύμφωνα με τους ειδικούς, στην υψηλή φορολογική πίεση σε βάρος των πολιτών καθώς και στην αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) που πλέον από τον περασμένο Ιούλιο βρίσκεται στο 22% και προφανώς θα επηρεάσει ένα πολύ ευρύ φάσμα τιμών αγαθών και υπηρεσιών το νέο έτος.

Τη μόνη θετική νότα στην έρευνα των δυο ιταλικών ενώσεων καταναλωτών δίνει η πιθανή μείωση του κόστους των λογαριασμών ηλεκτροδότησης καθώς και του φυσικού αερίου, χάρη σε μια νέα μέθοδο μέτρησης της κατανάλωσης.