Μετά το Δεκέμβριο τα σπουδαία .. για την Ελλάδα ήταν το μήνυμα που απηύθυνε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως για να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση του προγράμματος από την τρόικα οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να σημειώσουν πρόοδο σε τέσσερις τομείς, ήτοι στα προαπαιτούμενα για την επόμενη δόση που είχαν προσδιοριστεί από την προηγούμενη αξιολόγηση, στην αντιμετώπιση του δημοσιονομικού κενού του 2014 και του 2015, στις δομικές μεταρρυθμίσεις και στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφερόμενος στο ελληνικό πρόγραμμα είπε πως θέλει να βλέπει το ποτήρι «μισογεμάτο» αντί για «μισοάδειο», ενώ παραδέχθηκε ότι είναι δύσκολο να κρατά κανείς το μεταρρυθμιστικό ρυθμό σε μια χώρα που αντιμετωπίζει τόσα προβλήματα. «Είναι πολιτικά επείγον» να τηρηθούν οι δεσμεύσεις και να ολοκληρωθεί η διαδικασία», τόνισε και εκτίμησε ότι όπως είναι τα δεδομένα είναι δύσκολο να μπορέσει το Eurogroup να καταλήξει σε αποφάσεις τον Δεκέμβριο.

Ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και προέβλεψε επαναφορά σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης τους επομένους μήνες.

Για την αξιολόγηση της τρόικας είπε ότι πρέπει να υπάρξει σημαντική πρόοδος για να ολοκληρωθεί. Ο ίδιος απέφυγε να προσδιορίσει το δημοσιονομικό κενό του 2014 και χαρακτήρισε κρίσιμη μια καλόπιστη συμφωνία με τις ελληνικές αρχές για το δημοσιονομικό κενό,.

Ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξουν οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα απήντησε ότι είναι εξίσου σημαντικοί οι δημοσιονομικοί στόχοι και οι μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας ότι από την αρχή του προγράμματος η χώρα έχει μείνει πίσω στο δεύτερο σκέλος.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης κ. Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε πως ο EFSF έχει έτοιμο προς εκταμίευση 1 δισ. ευρώ , ωστόσο θα πρέπει να πληρωθούν τα προαπαιτούμενα (του Ιουλίου) για να εκταμιευθεί. Σε ερώτηση για το εάν εξετάζεται μεταφορά της έδρας του ΤΑΙΠΕΔ ο κ. Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε ότι το ESM δεν ζήτησε μεταφορά έδρας στο Λουξεμβούργο.