Σοβαρές εξελίξεις δρομολογούνται στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, ύστερα από οδηγίες της νομικής υπηρεσίας στον αρχηγό της αστυνομίας να αρχίσει αμέσως τη διεξαγωγή ανάκρισης για το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων που έχουν σχέση με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, μέλη του διοικητικού συμβουλίου αλλά και τρίτους.

Ο βοηθός γενικός εισαγγελέας, Ρίκκος Ερωτοκρίτου, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι τα ενδεχόμενα αδικήματα αφορούν τη διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων της Κεντρικής Τράπεζας, πλαστογραφία εγγράφων και εξαπάτηση μελών του διοικητικού συμβουλίου και πρόσθεσε ότι ίσως να προκύπτουν και άλλα αδικήματα εναντίον τρίτων.

Ο κ. Ερωτοκρίτου τόνισε ότι ήταν καθήκον της νομικής υπηρεσίας να παρέμβει, λόγω των όσων είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες δύο ημέρες, αλλά και των συζητήσεων μεταξύ του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και μελών του διοικητικού συμβουλίου με εκατέρωθεν καταγγελίες για ενδεχόμενη διάπραξη ποινικών αδικημάτων.

Χαρακτήρισε, δε, το θέμα μείζονος σημασίας, αφού, όπως είπε χαρακτηριστικά, ο χορός των δηλώσεων, αρχής γενομένης με τις κάμερες παρακολούθησης στο κτίριο της Κεντρικής Τράπεζες, συνεχίζεται και κορυφώνεται. Συνεπώς, όπως υποστήριξε, κρίθηκε, υπό τις περιστάσεις, ότι η νομική υπηρεσία έπρεπε να επέμβει αυτεπάγγελτα και να μην αναμένει πρώτα να γίνουν καταγγελίες.

Ο βοηθός γενικός εισαγγελέας σημείωσε ότι στο πλαίσιο των ερευνών θα ληφθούν καταθέσεις και θα γίνει συλλογή εγγράφων, με στόχο την ολοκληρωτική διερεύνηση κάθε πτυχής του θέματος.

Στο μεταξύ, ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής θα κληθούν όλοι οι πρωταγωνιστές στην οικονομική κρίση, από τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Δημήτρης Συλλούρης, ανακοίνωσε ότι αποστέλλει επιστολές σε όλους τους εμπλεκομένους, μεταξύ των οποίων είναι ο τέως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιος Ορφανίδης και ο τέως πρόεδρος της Λαϊκής Τράπεζας, Ανδρέας Βγενόπουλος. Ο κ. Συλλούρης ενημέρωσε για το θέμα στη σύσκεψη αρχηγών και εκπροσώπων των κομμάτων.

Εξάλλου, την ερχόμενη Τρίτη 29 Οκτωβρίου, η Επιτροπή Θεσμών θα μελετήσει τα συμβόλαια που αφορούν τις υπηρεσίες από τους οίκους «Alvarez & Marsal» και «Pimco» και ειδικότερα τον τρόπο κατακύρωσης των προσφορών, που βρίσκονται στο επίκεντρο της διαμάχης για την Κεντρική Τράπεζα.

Ο κ. Συλλούρης κατήγγειλε ότι ο οίκος «Alvarez & Marsal» προσπαθούσε να εκμαιεύσει και άλλα έσοδα, προσφέροντας και άλλες υπηρεσίες. Επίσης, διαβεβαίωσε ότι το θέμα θα συζητηθεί έστω και εάν δεν είναι παρών ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.

Στη συνεδρίαση θα παρευρεθεί η Γενική Εισαγγελία, η οποία θα δώσει τη γνωμάτευσή της επί των συμβολαίων με τους δύο οίκους.