Η οικονομία της Γερμανίας αναπτύχθηκε πιθανότατα με μέτριο ρυθμό το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά αναμένεται να επιταχυνθεί το χειμώνα, με τις βιομηχανικές παραγγελίες να καταγράφουν αυξητική τάση και τις επικρατούσες συνθήκες να προοιωνίζονται ρωμαλέα ιδιωτική κατανάλωση, ανέφερε σήμερα η Μπούντεσμπανκ.

Η οικονομία της χώρας παρέμεινε στάσιμη το πρώτο τρίμηνο του 2013, πριν ο ρυθμός ανάπτυξης τονωθεί φθάνοντας το 0,7% το δεύτερο. Πολλοί οικονομολόγοι σημείωσαν ότι η επιτάχυνση αυτή οφειλόταν στην ανάνηψη του κατασκευαστικού τομέα μετά από το βαρύ χειμώνα και αποκρύπτει την άτονη, αλλά σταθερή αναπτυξιακή προοπτική.

Ωστόσο η Μπούντεσμπανκ είπε ότι βλέπει την ανοδική τάση της οικονομίας να παραμένει άθικτη το χειμώνα. «Η οικονομική παραγωγή εκτιμάται ότι αυξήθηκε το θερινό (τρίτο) τρίμηνο του 2013», ανέφερε η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα της Γερμανίας στο μηνιαίο της δελτίο που έδωσε στην δημοσιότητα σήμερα.

«Οι βιομηχανικές και κατασκευαστικές παραγγελίες όπως και οι δείκτες προσδοκιών του (ινστιτούτου) Ifo κατατείνουν στην ενίσχυση της οικονομικής τάσης το χειμερινό εξάμηνο», πρόσθεσε η Μπούμπα.

«Αυτό υποστηρίζεται επίσης από τις συνθήκες που αφορούν την ιδιωτική κατανάλωση, οι οποίες παραμένουν ιδιαίτερα ευνοϊκές», προσέθεσε το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Γερμανίας.

Η πιο πρόσφατη έρευνα του οικονομικού ινστιτούτου Ifo για το επιχειρηματικό κλίμα κατέδειξε μια ελαφριά βελτίωση, φθάνοντας πάντως στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 μηνών τον Σεπτέμβριο.

Η Μπούντεσμπανκ παράλληλα προειδοποίησε ότι οι αυξανόμενες τιμές των ακινήτων αρχίζουν να αποσυνδέονται από τις ρεαλιστικές, αλλά πρόσθεσε πως ακόμη δεν κρίνει πως δημιουργούν σημαντικό κίνδυνο για την χρηματοοικονομική σταθερότητα.

«Οι αυξήσεις των τιμών μέχρι στιγμής επικεντρώνονται στις μεγάλες πόλεις. Υπολογιζόμενες με βάση πιο μακροπρόθεσμους δημογραφικούς και οικονομικούς παράγοντες, οι υπερεκτιμήσεις (των τιμών των ακινήτων) ενδέχεται να κυμαίνονται μεταξύ του 5 και του 10%», σύμφωνα με το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Γερμανίας.

«Στις ελκυστικές μεγάλες πόλεις οι αποκλίσεις φθάνουν έως και το 20%», προσέθεσε στο μηνιαίο της δελτίο η Μπούμπα.