Η υπογραφή για την διακυβερνητική Συμφωνία για τον αγωγό EastMed

Γιατί ο αγωγός έχει τόση σημασία για την Ελλάδα


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
18:49
02/01/2020
Η υπογραφή για την διακυβερνητική Συμφωνία για τον αγωγό EastMed
21
loading

Λίγο μετά τις 18:30, την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020, υπογράφηκε στο Ζάππειο η Διακυβερνητική Συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, μεταξύ της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ.

Η Συμφωνία υπογράφεται παρουσία των πρωθυπουργών της Ελλάδας και του Ισραήλ Κυριάκου Μητσοτάκη και Μπενιαμίν Νετανιάχου, και του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, από τους υπουργούς Ενέργειας των τριών χωρών Κωστή Χατζηδάκη, Γιουβάλ Στάινιτς και Γιώργο Λακκοτρύπη.

Στις 18:00 πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση του πρωθυπουργού, κ. Μητσοτάκη, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στο Ζάππειο λίγο πριν από τις 18:00 και οι τρεις ηγέτες επισφράγισαν τη συνεργασία τους με μια φωτογραφία στο αίθριο του Μεγάρου.

Η τριμερής ακολούθησε τη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Αναστασιάδη, με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, κ.Νετανιάχου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα 2 Ιανουαρίου, στις 17:00, στο Ζάππειο Μέγαρο.

Παράλληλα, στο περιθώριο της υπογραφής της Διακυβερνητικής Συμφωνίας, στον χώρο του Ζαππείου, στις 15:45, πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση μεταξύ των υπουργών Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, Yuval Steinitz και Γιώργου Λακκοτρύπη, ενώ θα προηγηθεί στις 12 το μεσημέρι η υπογραφή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Προσυμφώνου Συνεργασίας (Letter of Intent) μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Energean Oil & Gas, για την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού.

«Με το Προσύμφωνο Συνεργασίας γίνεται ουσιαστικά το πρώτο μεγάλο βήμα για την εμπορική βιωσιμότητα του αγωγού φυσικού αερίου, EastMEd, καθώς η ΔΕΠΑ θα μπορεί να δεσμεύει και να προμηθεύεται ποσότητες φ.α. από την Energean.

Το αμοιβαίο ενδιαφέρον των δύο εταιριών, ΔΕΠΑ και Energean αφορά στην εμπορική συνεργασία προμηθευτή και αγοραστή με τη διακίνηση και εμπορία ισραηλινού φυσικού αερίου που ήδη υφίσταται, όπως και αυτού που θα εξορυχθεί μεταγενέστερα στην Ισραηλινή ΑΟΖ» επισημαίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Αναδεικνύοντας τη σημασία του αγωγού ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε: «O EastMed είναι ένα σχέδιο ειρήνης και συνεργασίας στη ΝΑ Μεσόγειο, σε μια περιοχή δυστυχώς διαχρονικά γνωστή για μια σειρά εντάσεων και συγκρούσεων.

Είναι ένα σχέδιο που φέρνει πιο κοντά την Ελλάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ. Ένα σχέδιο που στηρίζεται από την ΕΕ και συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης. Είναι όμως και ένα σχέδιο στο οποίο αποτυπώνεται - κατ΄εξαίρεσιν ίσως - η συνέχεια της εξωτερικής και ενεργειακής πολιτικής της χώρας».

Όπως επισημαίνει εξάλλου το ΥΠΕΝ, πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη διότι ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή της πρώτης εμπορικής συμφωνίας που θα δεσμεύει ποσότητες φυσικού αερίου για την υλοποίηση του αγωγού EastMed.

Η ΔΕΠΑ θα μπορεί να αγοράζει ποσότητες φυσικού αερίου από την Energean Oil & Gas που δραστηριοποιείται στο Ισραήλ. Αυτές οι ποσότητες ανέρχονται περίπου στο 20% της αρχικής δυναμικότητας του δικτύου και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη των ισραηλινών αποθεμάτων φυσικού αερίου που βρίσκονται ή θα εντοπισθούν στην ΑΟΖ του Ισραήλ.

«Αυτή η συμφωνία αποτελεί απάντηση σε όσους θεωρούν το σχέδιο του EastMed αισιόδοξο, καθώς δίνεται η προοπτική της εμπορικής υπόστασης και οικονομικής βιωσιμότητας στον αγωγό», τονίζει το ΥΠΕΝ.

EastMed: Γιατί είναι σημαντική αυτή η συμφωνία

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, ο αγωγός EastMed παρουσιάζει ιδιαίτερο γεωπολιτικό ενδιαφέρον και πλεονεκτήματα για τη χώρα μας σε σχέση με τις εναλλακτικές λύσεις για τη διοχέτευση του αερίου της ΝΑ Μεσογείου (αγωγός μέσω Τουρκίας, υγροποίηση φυσικού αερίου σε εγκαταστάσεις της Αιγύπτου).

Και αυτό γιατί:

 • Συμβάλλει στην ανάδειξη της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό διαμετακομιστικό κόμβο.
 • Αναμένεται να δημιουργήσει άμεσες, έμμεσες και προκαλούμενες οικονομικές επιδράσεις, κατά τη φάση ανάπτυξης, κατασκευής και λειτουργίας του έργου.
 • Ανοίγει ουσιαστικά έναν νέο ενεργειακό διάδρομο ο οποίος θα καλύψει μελλοντικά και τα κοιτάσματα του Ελλαδικού χώρου.
 • Διευκολύνει την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και την αύξηση του ανταγωνισμού στην τελική αγορά φυσικού αερίου.
 • Διασφαλίζει την παροχή φυσικού αερίου σε περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Δίκτυο, όπως η Κρήτη η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα. Συνεπώς, διευκολύνει την αντικατάσταση του πετρελαίου με φυσικό αέριο, με ισχυρό, θετικό αντίκτυπο στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις προαναφερθείσες περιοχές.
 • Ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ευρώπης γενικότερα.
 • Πληροί όλα τα κριτήρια διαφοροποίησης των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (πηγή, παραγωγός, όδευση).
 • Εξασφαλίζει την επένδυση μέσω της σύναψης μακροχρόνιων συμβάσεων προμήθειας αερίου πριν τη λήψη της επενδυτικής απόφασης, στα πρότυπα των συμβάσεων αερίου από το Αζερμπαϊτζάν (κοίτασμα Shah Deniz II).

Πρόσκληση προς τους πρώην υπουργούς Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη και Πάνο Σκουρλέτη από τον ΣΥΡΙΖΑ και Γιάννη Μανιάτη από το Κίνημα Αλλαγής να παραστούν στην τελετή υπογραφής της Διακυβερνητικής Συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, έχει απευθύνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ύστερα από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

21
σχόλια
 1. avatar gkagkarin.blogspot.com

  επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας για χάρη των αμερικανικών συμφερόντων

  Μέρα «πανηγυρισμών» σήμερα για την κυβέρνηση της ΝΔ, που με όλες τις «τιμές» – και υπό την επιδοκιμασία του ΣΥΡΙΖΑ και όλου του πολιτικού προσωπικού της άρχουσας τάξης – προχώρησε στην υπογραφή διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό East Med, που ο σχεδιασμός του προβλέπει να μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ανατ. Μεσόγειο στην Ευρώπη
  [...]

 2. avatar Καθηγητης Α . Λιακος μελος Π.Σ του ΣΥΡΙΖΑ::

  Πριν λιγο μεταξύ αλλων εδήλωσε:. / «Επιζήμια η συμφωνία East Med και μπορει μάλιστα να αποδειχθει καί μοιραία για την χώρα μας». !

  1. avatar Και οχι μόνο ο Λιάκος του Συριζα…

   ....αλλα και ο βουλευτής της ΝΔ και Δημοσιογραφος της Καθημερινής, πρό ολιγου ταχθηκε υπέρ της συμμετοχής και των Τουρκων στην συμφωνία και υπέρ της διενέργειας ερευνών μαζί με τους Τουρκους και συνεκμεταλευση απο κοινού τυχον κοιτασματων που θα βρεθούν. Τελικά σε ολα τα κομματα υπαρχουν στελεχη που μπορούν να σκεφτονται ορθά. !!

   1. avatar @οχι μόνο

    Ο οποίος τυγχάνει να μην έχει όνομα επειδή είναι αβάπτιστος να υποθέσω;

 3. avatar East Med/ = Aνατολική Μεσόγειος.

  Αραγε η γειτονική Τουρκία δεν συμεριλαμβανεται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου..?????
  Δυστυχώς απ´οτι φαίνεται πολύ αφρονα ενήργησε ο πρωθυπουργός και οσοι τον συμβουλεψαν και μακάρι βέβαια να μη μπλεξουμε, γιατί τότε φοβουμαστε οτι οι Εβραίοι θα την κανουν με ελαφρά πηδηματακια..!

 4. avatar Θα μας μπλεξει ασχημα ο Μητσοτακης..

  Και καλά εμας , αλλά τους Κύπριους γιατί τους εμπλεξε ;; .
  Κανονικά θα επρεπε και οι τρεις χωρες ,τουλαχιστον να το ζητουσαν και απο την Τουρκία, ως χωρα της περιοχης , να συμμετεχει και αυτή στο εγχειρημα αυτό. !
  Εαν στην θεση της Τουρκιας ειμασταν εμεις νομιζω οτι καθόλου δεν θα μας αρεσε να μας αγνοήσουν.
  ´Αδικο εχω. ;;

  1. avatar @Αδικο εχω. ;;

   Φυσικά και έχεις άδικο, στο θέμα του αγωγού είχε συμμετοχή και ο σύριζα. Τι ήθελες να δώσουν δωράκι στους Τούρκους εντελώς δωρεάν. Δεν ξέρεις ότι άμα οι Τούρκοι πάρουν ένα πράγμα μετά ζητάνε άλλα δεκαπέντε. Χάνεις λάδια ή είσαι της γραμμής σύριζα που θέλει συμφωνίες στο Αiγαίο αλλά η Χάγη σας ξυνίζει;

   1. avatar Στά π…..] και εκει που δεν πιανει μελάνι.

    ...Και ο Συριζα και η Νδ και ολοι.
    Εμενα το μονο που με νοιαζει ειναι οτι εχω δύο αγόρια 26 & 31 ετων και δεν τα εχω για να πολεμησουν για να πλουτίζουν παραπανω οι κλεφτες πολιτικοι μας , γιατί ολοι ιδιοι ειναι και δουλεύουν κάποια κοροιδα σαν του λόγου σου χλεχλέ ,που θα μου πεις οτι χανω και λάδια. . !

    1. avatar @εκει που δεν πιανει μελάνι

     Το ότι είσαι μητέρα, σίγουρα δικαιολογεί την ανησυχία σου αλλά να ξέρεις ότι οι τούρκοι λειτουργούν όπως τα αγριόσκυλα. Όταν οσμίζονται φόβο εντείνουν την επιθετικότητά τους. Ο μόνος τρόπος να τους αντιμετωπίσεις ειρηνικά, είναι χτίζοντας συμμαχίες και βάζοντάς τους τρικλοποδιές μέσω διπλωματίας. Μια πολεμική σύρραξη δεν γίνεται ξαφνικά αλλά προηγούνται πολλά στάδια. Επειδή σαν Ελληνίδα μητέρα φαντάζομαι ότι θα αγαπάς και την καθαριότητα, κάνε τον κόπο να καθαρίσεις τα λάδια και τα μελάνια σου.

 5. avatar Φαίη θ.

  Νομιζω οτι το Κκε εχει δίκιο και δεν ειναι η καταλληλη ωρα για αυτες τις συμφωνίες , που ενεχουν το κινδυνο να κλιμακωσουν πολυ επικινδυνα την ενταση στην περιοχή της Μεσογείου.

 6. avatar Η αλήθεια είναι ότι

  Απ’ αυτές όλες τις συμφωνίες ο ελληνικός λαός δε βάζει τίποτα στην τσέπη του αντίθετα πληρώνει και με το παραπάνω για την υλοποίηση αυτών των μέσων

  1. avatar Κκε: Αγωγός κινδυνων για την περιοχή

   Νομιζω οτι μαλλον προβληματα θα μας δημουργησει ο Εast Med παρά οφέλη..!

 7. avatar 1+1

  Λάθος και μέγα κατά την γνώμη μου, η υπογραφή της συμφωνίας Εast Med
  αυτή την χρονική περίοδο ,χωρίς μαλιστα να επιδιωχθει και η συμφωνη γνωμη της Τουρκίας, που η προκλητικότητα της εναντι ημων εχει φτασει πλέον στο ζενίθ. !
  Φοβαμαι πολύ οτι εαν γινει τώρα η “στραβή” με τους γειτονες ,που φυσικά και το απευχομαι, υπάρχει τοτε το πιθανό ενδεχομενο ο “Εβραίος” Βενιαμίν Νετανιάχου να μεταμορφωνεται σε “Κινέζος” και να προσπαθουμε εμεις μόνοι μας να τα βγαλουμε πέρα με τους πανισχυρους πλεον Τουρκους, που μεχρι πριν 10-15 χρόνια ειχαμε ισως και υπεροπλία απαναντι τους ,αλλά φροντισαν οι κυβερνήσεις με τους διεφθαρμένους πολιτικούς που ειχαμε την τελευταία εικασαετία, να μας καταστησουν ουραγούς στην Ευρώπη και την πλεον ισως υπερχρεωμενη χωρα σέ ολοκληρο τον πλανήτη, αναλογικά βεβαια του πληθυσμου και του συνολικού χρέους που εχουμε.!!
  Κατανοώ βέβαια οτι τα παραπάνω δεν θα αρεσουν καθόλου στα γνωστά και αφελή τρολλακια που θα ξεκινησουν καί παλι τις γνωστές χαριτωμενιές τους.!!

  1. avatar Τετραγωνακιας

   Εαν σκεφτοτουσαν ετσι ο κολοκοτρωνης και λοιποι της τοτε εποχης ποτε δεν θα ειχαμε ελευθερωθη ουτε θα υπηρχε ελλαδα φιλε μου παππου, αλλα δες το και αλλιως η κυπρος προχωρησε σε γεωτρησεις με συμφωνια με το ισραηλ και η τουρκια δεν τολμαει να την αγκιξει διοτι τους εβραιους τους φοβατε ,και τελος προκλησεις κσνουν καθε μερα οι τουρκοι δεν χρειαζοταν η συμφωνια

   1. avatar 1+1

    Ευχομαι πραγματικά φίλε ◾️ να εχεις δίκιο εσύ και εγώ να πεφτω τελειως έξω. ..
    Ο χρονος θα δείξει. !!
    Καλή χρονιά και πάλι..!

    1. avatar @1+1

     Φίλε προσπαθείς να κάνεις τον ειδικό αναλυτή ,αλλά εγώ νομιζω οτι εισαι λάθος και ολα θα πάνε πολύ καλά.
     Δεν τους παίρνει τους Τουρκους να τα βάλουν τώρα με τρία κράτη στην περιοχή τους..
     Φούσκες και λογάδες ειναι μόνο..

   2. avatar @1+1

    Μη του λες τέτοια, γιατί η μεγαλύτερη φοβία του είναι ότι θα του κάνουν περιτομή με το έτσι θέλω οι εβραίοι, και ότι δεν θα πετύχει.

  2. avatar ΠΑΛΛΑΣ- ΛΕΡΟΣ

   Ειμαι δυστυχώς αναγκασμενος να συμφωνήσω μαζί σου ,γιατί ειναι κυρίως ακαιρο και μαλλον χωρις νοημα, για κατι που θα λειτουργησει ισως μετα 6-7 χρόνια οπως ακουσα και διαβασα, να δημιουργει θέμα και ρευστοτητα τώρα , με ολες τις πιθανες επιπτωσεις που μπορει να εχει ακόμη και στον τουρισμό ,απ´ οπου περιμενουμε εμεις για να επιζησουμε ”ως μάννα εξ ουρανού”.

   1. avatar Δεν βλέπω μεγάλο οφελος για Ελλάδα.

    Τελικά μπορεί η συμφωνία να ειναι χωρίς ιδιαιτερα μεγάλο κέρδος για εμάς και αυτό πολύ μελλοντικά , ενώ μπορεί αντ´αυτού να εχουμε και τίποτα ασχημες ιστορίες με τους Μεμέτηδες.

 8. avatar Τόνο Μάσας.

  Μια εικόνα λίγες λέξεις.
  Εβραίοι τραπεζίτες, Γαλλικές Ιταλικές (αλλά και Ελληνικές) πετρελαϊκές εταιρίες
  Μικρές χώρες φορολογικοί παράδεισοι για οφσορ, και ξέπλυμα χρήματος.
  Ενεργειακές μπίζνες, επενδύσεις, (και στο Ελληνικό) κατασκευαστικός κλάδος τουριστική βιομηχανία κλπ Το θέμα είναι με ποιο αντίτιμο. Αλλά ας το αφήσουμε αυτό καλύτερα.

  1. avatar ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΣΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕ ……ΤΟΝΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΓΚΥΚΛΙΩΝ .

   . , ,

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει