Μείωση φόρων αντί για λεφτά στο χέρι το μέρισμα του φετινού προϋπολογισμού

Φοροελαφρύνσεις 1,18 δισ. προωθεί η κυβέρνηση - Αρχές Δεκεμβρίου οι τελικές αποφάσεις


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
7:12
22/11/2019
Μείωση φόρων αντί για λεφτά στο χέρι το μέρισμα του φετινού προϋπολογισμού
38
loading

Εφάπαξ μείωση φόρων αντί για λεφτά στο χέρι θα πάρουν όσοι τελικά επιλεγούν για το φετινό μέρισμα που θα προκύψει από το υπερπλεόνασμα του φετινού προϋπολογισμού.

Τη λύση αυτή φαίνεται να επιλέγει το οικονομικό επιτελείο ενώ οι τελικές αποφάσεις που θα ανακοινωθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Ο προϋπολογισμός του 2020, ο οποίος κατατέθηκε χθες στη Βουλή, προβλέπει δημοσιονομικό χώρο 436 εκατ. ευρώ, μέγεθος το οποίο δεν ταυτίζεται με το εύρος των ενδεχόμενων πρόσθετων κοινωνικών παροχών καθώς θα πρέπει να κρατηθεί ένα μαξιλάρι ασφαλείας της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ και να καλυφθεί ένα μέρος των  υποχρεώσεων της ΔΕΗ για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ (μέρος των οποίων θα καλυφθεί και από το αποθεματικό).

Η εξίσωση αυτή περιορίζει το κοινωνικό μέρισμα, το οποίο όπως προκύπτει από δηλώσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά επιδοματικής πολιτικής των προηγούμενων ετών.

Παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό άλλωστε, ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ευρύτερα πως «πλέον σχεδιάζονται και εφαρμόζονται πολιτικές όχι ταξικές αλλά για όλους τους Έλληνες και ο όποιος διαθέσιμος χώρος αξιοποιείται επ’ ωφελεία των χαμηλότερων στρωμάτων και της μεσαίας τάξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται διάφορες εισηγήσεις και ανάλογα με το ύψος του υπερπλεονάσματος αλλά και τις τεχνικές δυνατότητες θα ληφθούν οι αποφάσεις οι οποίες αναμένεται να κλειδώσουν στις αρχές Δεκεμβρίου.

Οι προτάσεις

Στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι μια εφάπαξ μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης ενώ υπάρχει πρόταση που προβλέπει τη μη καταβολή του φόρου εισοδήματος που παρακρατείται μηνιαίως από μισθούς και συντάξεις για τον μήνα Δεκέμβριο.

Στην περίπτωση που εγκριθεί το συγκεκριμένο μέτρο τα λογιστήρια των επιχειρήσεων αλλά και ο ΕΦΚΑ δεν θα προχωρήσουν στην παρακράτηση του φόρου εισοδήματος αλλά το ποσό αυτό θα φανεί στο μισθό ή τη σύνταξη που θα καταβληθεί το Δεκέμβριο.  Για παράδειγμα κάποιος που λαμβάνει μεικτές αποδοχές  1.600 ευρώ τον Δεκέμβριο θα έχει όφελος περίπου 140 ευρώ.

Για το 2020 ο προϋπολογισμός ενσωματώνει φοροελαφρύνσεις ύψους 1,18 δισ. ευρώ:

 • Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή εισοδήματος στο 9% και αύξηση του αφορολόγητου ορίου για κάθε παιδί. Για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ ο πρώτος φορολογικός συντελεστής διαμορφώνεται στο 9%.Τα επόμενα 10.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 22%. Ο φορολογικός συντελεστής που σήμερα είναι 29% για εισοδήματα από 20.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ θα μειωθεί στο 28%. Ο επόμενος συντελεστής για εισοδήματα από 30.000 έως 40.000 ευρώ θα μειωθεί από 37% που είναι σήμερα στο 36%, ενώ για το κλιμάκιο εισοδήματος άνω των 40.000 ευρώ ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής περιορίζεται από το 45% σήμερα στο 44% . Το κόστος της νέας κλίμακας ανέρχεται στα 281 εκατ. ευρώ.
 • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά περίπου μία μονάδα βάσης. Το κόστος υπολογίζεται στα 123 εκατ. ευρώ.
 • Μείωση του φόρου εισοδήματος Νομικών Προσώπων από 28% στο 24% από τη χρήση του 2019. Το κόστος υπολογίζεται στα 541 εκατ. ευρώ.
 • Μείωση της φορολογίας των κερδών που θα διανεμηθούν το 2020 από 10% σε 5%. Το κόστος θα φθάσει τα 675 εκατ. ευρώ.
 • Αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για τρία έτη και του φόρου υπεραξίας ακινήτων. Κόστος 26 εκατ. ευρώ.
 • Επιστροφή μέρους των δαπανών για ανακαινίσεις, ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων που εξοφλούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
 • Θα χορηγείται επίδομα ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2020, με εξαιρετικά διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια που καλύπτουν το 90% των οικογενειών. Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται στα 123 εκατ. ευρώ.
 • Μετάπτωση στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ του 13% των ειδών βρεφικής ηλικίας και των κρανών ασφαλείας. Η ελάφρυνση αυτή θα επιφέρει μείωση εσόδων ύψους 12 εκατ. ευρώ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

38
σχόλια
 1. avatar Βασίλειος ο Β’

  Κόψτε όλα τα επιδόματα που παίρνουν απατεώνες, ρομά, μετανάστες και μειώστε τους φόρους ώστε να μένουν τα λεφτά στις τσέπες των εργαζόμενων Ελλήνων. Κανένα επίδομα σε τεμπελχανάδες, απατεώνες ποτέ ξανά. Αρκετά τους πληρώσαμε με τον ιδρώτα μας.

 2. avatar sourtafertas

  το επιδομα παιδιου αστο εδω ολοι παιδια γιονανε ιδιως οι ρομα δεκα δεκα τα βγανουνε θα καταστραφεις δε λεει

 3. avatar Αχιλλευς

  Δε σας άρεσε πουλάκια μου που έρχονταν κάθε χρόνο οι μέρες γιορτών και λαμβάνετε ένα μέρισμα άλλος 400 άλλος 600 μέχρι και 1000 παίρνετε δώρα.στα παιδιά και στα εγγόνια σας έστω πληρώνατε κάποιες υποχρεώσεις φάτε παραμύθι από τη δεξιά τώρα δήθεν θα έχετε φοροελαφρυνσεις και πράσινα άλογα. Τσιπρα θα λέτε και θα κλαίτε

 4. avatar Γκρίφιθ

  0+0=-4%

 5. avatar mimis15

  ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΔΕΞΙΟΙ ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ Χ@ΦΙΕΔΕΣ ΘΑ ΓΙΝΕΤΕ ΠΑΛΙ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΕ ΠΟΛΥΥΥΥΥ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ.Ο ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΛΕΓΕ ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΣΥΝΘΗΜΑ......Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΕΞΙΑ,,,,,ΤΟ ΘΥΜΑΣΤΕ ΓΑΤΑΚΙΑ?????ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΖΗΣΕΤΕ ΛΕΙΑΝ ΣΥΝΤΟΜΟΣ

  1. avatar Αντε

   Κρύψου ρε σουργελο. Που γίνατε κυβέρνηση το 15 και γέλασε και το παρδαλό κατσίκι μαζί σας. Κάτσε να ονειρεύεσαι εσύ Ανδρέα και βολεψιες. Τεμπελοσκυλο.

 6. avatar Ευχαριστούμε

  Είναι μαι ευχάριστη έκπληξη μετά την αριστερή υπερφορολόγησει και τα λεφτά μας να μην έπιαναν τόπο παρα μόνο σε λάθρο και καρανίες.

  1. avatar mimis Ο ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ

   ΕΣΕΙΣ ΟΛΑ ΤΑ {...} ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΦΑΙΝΕΣΤΕ ΚΑΙ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΦΑΤΣΑ.ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΤΑΙΡΕΙΑΖΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ....ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ.....ΑΥΤΟΙ ΕΙΣΑΣΤΕ.ΜΙΣΗΤΟΙ ΣΤΟΝ ΛΑΟ.ΑΛΛΑ ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΤΟ ΠΟΛΥ 2 ΧΡΟΝΙΑ

 7. avatar ακερσεκοντ

  κάλο θα είναι να κοπούν όλα αυτά τα χαζά μερίσματα ΚΕΑ και ότι άλλο υπάρχει , διότι τα παίρνουν άτομα που δεν τα δικαιούνται. όλοι εσείς που φωνάζεται για πείτε μου αλλοδαπός που δηλώνει μηδέν εισόδημα πως ζει σε μια ξένη χωρά και το κράτος τον επιχορηγεί (ΚΕΑ και μέρισμα και επίδομα ενοικίου), και το καλύτερο μερικοί δεν ζούμε στην Ελλάδα.
  Δεν θα πληρώνει ο Έλληνας μια ζωή φόρους για να κάνουν όλοι οι αλλοδαποί ζωάρα.

 8. avatar μπράβο ρε κουλη

  έτσι για να μάθετε να δίνετε αυτοδυναμία σε δεξιές παρατάξεις

  1. avatar εσυ θες καραδεξια ????

   φασισμο??σταλινισμο?αναρχια?τρομοκρατια???εισαι συριζολυρατζης??ετσι κυβερνησατε 5 χρονια...σταλινικα.....και ακομη ερχοναται χειροτερες μερες για σας....ξεφτιλες {...} προδοτες καραγκιοζηδες

  2. avatar Σε

   Έτσουξε τεμπελακο μου αριστερέ ε??Ώρα να μάθεις και να δουλεύεις για να βγάζεις το ψωμί σου. Αρκετά έφαγες απ τον ιδρώτα των άλλων.

 9. avatar fire40

  Με αλχημείες τύπου πετρελαίου θέρμανσης γίνεται και το κοινωνικό μέρισμα! Όπως το επιδομα πετρελαίου ουσιαστικά μειώθηκε και μάλιστα πολύ (όποιος νομίζει οτι θα πάρει αύξηση ας τολμήσει φέτος να κάνει αίτηση και θα απογοητευτεί!) έτσι και το μέρισμα τελικά δεν θα δοθεί ή θα δοθούν ψίχουλα. Τελικά άλλα έταξε η ΝΔ και άλλα κάνει! Έτσι για να μην νομίζουν κάποιοι ότι τιμώρησαν το Σύριζα!

  1. avatar ποσα εκ ε εκοψε ο συριζα απο το επιδομα

   θερμανσης????

  2. avatar τρικυμια

   εν κρανιω

  3. avatar ακερσεκοντ

   Ελεγε χαρακτηριστικά το Μάρτιο του 2014 ο Αλέξης Τσίπρας:
   «Δεν έχω κανένα πλεόνασμα σε υποκλίσεις μπροστά στην κυρία Μέρκελ και στους δανειστές όπως ο κ. Σαμαράς.
   Εμείς η Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ είμαστε περήφανοι για άλλα πλεονάσματα, για το πλεόνασμά μας σε αγώνες, σε αγωνιστές που έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους για την υπόθεση του λαού και το πλεόνασμά μας σε αλήθειες, στις μάχες κατά των μνημονίων και όσων ανέλαβαν να τα επιβάλουν στη χώρα, ντόπιους και ξένους και θεωρούμε πράξη ντροπής, πράξη καταισχύνης και πράξη ταπείνωσης του κάθε πολίτη της χώρας από τη μια να του αρπάζουν το ψωμί από το τραπέζι και από την άλλη να του πετούν κάποια ψίχουλα στο τραπέζι για να τον εξαγοράσουν, όπως φαντάζονται ότι θα κάνουν για να εξαγοράσουν τη στήριξη στην ίδια πολιτική που έκλεψε το ψωμί από το τραπέζι. Και έχουν σκοπό όχι μόνο το ψωμί, αλλά και το ίδιο το τραπέζι και τις καρέκλες και το σπίτι να αρπάξουν. Αν αυτό δεν είναι ο απόλυτος πολιτικός ξεπεσμός τότε νομίζω ότι οι λέξεις έχουν αρχίσει να χάνουν το νόημα τους. Πρόκειται για μια πράξη βαθιά ταπεινωτική, ανήθικη που δεν μαρτυρά παρά μόνο φόβο μπροστά στην κάλπη που έρχεται αλλά και μια πράξη που δείχνει όχι μόνο πόσο περιφρονούν το λαό αλλά και πόσο υποτιμούν την αξιοπρέπεια και την οργή του.
   Ποιον περιμένει άραγε να πείσει για το succes story ο πρωθυπουργός δίνοντας τους στις 9 Μαΐου δυο εβδομάδες πριν τις εκλογές, δύο τρία κατοστάρικα; Πώς πετάει αυτό το ξεροκόμματο της άγνοιας και της περιφρόνησης στα μούτρα των Ελληνων;

 10. avatar Ομάδα Διαδικτυακής Προώθησης Θέσεων

  Τσιμπήστε με! Επιτέλους μετά από 4,5 χρόνια υπερφορολόγησης, έρχεται μία κυβέρνηση που ''βάζει πλάτη'' υπέρ όλων εμάς που τόσα χρόνια στηρίξαμε την ελληνική οικονομία! Αντί για 500σάρικα στους άεργους καταληψίες, βλέπουμε μιά φοροελάφρυνση στην τσέπη μας! Ο κόσμος μπούχτισε πια πό τα επιδόματα-ελεημοσύνη του ΣΥΡΙΖΑ και ζητά πλέον το αυτονόητο. ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ! Σε οποιοδήποτε προηγμένο κράτος και αν πάει κάποιος το μοντέλο των επιδομάτων είναι πλέον ξεπερασμένο και αποτελέι τροχοπέδη στην ανάπτυξη. Είναι αυταπόδεικτο πλέον πως ο κόσμος βαρέθηκε τους χριστουγεννιάτικους μποναμάδες και ΑΠΑΙΤΕΙ ένα νέο μοντέλο οικονομικής-κοινωνικής πολιτικής. #ΜεΤονΚυριάκο #PrimeMinisterGR #ΦοροελαφρύνσειςΤώρα #ΥπΟικ

 11. avatar Ρε Τα ματωμενα πλεονασματα

  διπλασιάστηκαν αλλα τωρα μουγκα στη στρούγκα απο τα σανοφαγα της Πειραιως
  Τωρα βλεπεις δεν ειναι ματωμενα τωρα ειναι καλα πλεονασματα!
  Και ενω διπλασιάστηκαν στον κοσμο τον φτωχο ψιχουλα τα μισα δινουν απο οσα εδινε ο Συριζα
  Τωρα ολα στους πλουσιους με φοροαπαλλαγές και αλλα δωρακια
  Εκει ξανα φαι απο τα σκουπιδια για να βάλετε μυαλο

  1. avatar βαλε πρωτα εσυ μυαλο….φυρομυαλιασμενε

   που το παρκαρες στη καγκελαρια απο το 15

  2. avatar Social Distortion.

   Ελεγε χαρακτηριστικά το Μάρτιο του 2014 ο Αλέξης Τσίπρας:
   «Δεν έχω κανένα πλεόνασμα σε υποκλίσεις μπροστά στην κυρία Μέρκελ και στους δανειστές όπως ο κ. Σαμαράς.
   Εμείς η Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ είμαστε περήφανοι για άλλα πλεονάσματα, για το πλεόνασμά μας σε αγώνες, σε αγωνιστές που έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους για την υπόθεση του λαού και το πλεόνασμά μας σε αλήθειες, στις μάχες κατά των μνημονίων και όσων ανέλαβαν να τα επιβάλουν στη χώρα, ντόπιους και ξένους και θεωρούμε πράξη ντροπής, πράξη καταισχύνης και πράξη ταπείνωσης του κάθε πολίτη της χώρας από τη μια να του αρπάζουν το ψωμί από το τραπέζι και από την άλλη να του πετούν κάποια ψίχουλα στο τραπέζι για να τον εξαγοράσουν, όπως φαντάζονται ότι θα κάνουν για να εξαγοράσουν τη στήριξη στην ίδια πολιτική που έκλεψε το ψωμί από το τραπέζι. Και έχουν σκοπό όχι μόνο το ψωμί, αλλά και το ίδιο το τραπέζι και τις καρέκλες και το σπίτι να αρπάξουν. Αν αυτό δεν είναι ο απόλυτος πολιτικός ξεπεσμός τότε νομίζω ότι οι λέξεις έχουν αρχίσει να χάνουν το νόημα τους. Πρόκειται για μια πράξη βαθιά ταπεινωτική, ανήθικη που δεν μαρτυρά παρά μόνο φόβο μπροστά στην κάλπη που έρχεται αλλά και μια πράξη που δείχνει όχι μόνο πόσο περιφρονούν το λαό αλλά και πόσο υποτιμούν την αξιοπρέπεια και την οργή του.
   Ποιον περιμένει άραγε να πείσει για το succes story ο πρωθυπουργός δίνοντας τους στις 9 Μαΐου δυο εβδομάδες πριν τις εκλογές, δύο τρία κατοστάρικα; Πώς πετάει αυτό το ξεροκόμματο της άγνοιας και της περιφρόνησης στα μούτρα των Ελληνων;

 12. avatar jbr

  Μανα μη περιμένεις μέρισμα φέτος άντε καλομαθες και εσύ

  1. avatar Εεεετσι

   Τα λεφτά των άλλων τελείωσαν φιλαράκο. Πάρτο χαμπάρι! 🙂

  2. avatar Ακριβως

   Από τώρα και πέρα, όποιος θέλει να τρώει, να μάθει και να δουλεύει. Τα λεφτά των άλλων τελείωσαν τεμπελοαριστερε.

   1. avatar @ Ακριβως

    Στην Ελλαδα της δεξιας οι τεμπέληδες τρώνε
    και πεινανε οι εργαζομενοι Μαλλον.δεν ζεις Ελλάδα
    ή εισαι ο κηφηνας που ζει εις βαρος μου

 13. avatar jbr

  Μείωση της φορολογίας των κερδών που θα διανεμηθούν το 2020 από 10% σε 5%. Το κόστος θα φθάσει τα 675 εκατ. ευρώ.

  Άντε να μείνει και κάτι στις τσέπες μας

 14. avatar Κάλιο πεντε και στο χερι…

  Ο σοφός λαός έλεγε κάλιο πεντε και στο χερι παρά δέκα και καρτέρι.... περισυ πήραμε πεντε παιχνίδια για τα παιδιά μας και κινήθηκε η αγορά φέτος θα τους πούμε να κάνουν υπερωρίες στα κάλαντα....

  1. avatar συριζομπουνταλες

   συριζοπαραμυθες

 15. avatar Και

  Τα περισσότερα παιδιά τι τα θέλουν?? Τους έπιασε ο πόνος για το έθνος που εξαφανίζεται?? Ας κλείσουν τότε τα τρύπια μας σύνορα.

 16. avatar Σοβαρά

  Τώρα πιστεύουν ότι θα μας ξεγελάσουν με ένα 2χιλιαρο για να την πατήσουμε να κάνουμε παιδί?? XD

 17. avatar Αγυγιρο κεφάλι

  Χαχα χααχαχααχαχ τα λέγαμε και μας βριζατε εδώ μέσα...Όλα θα τα κόψει ο εφιάλτης νούμερο δυο...Και το ΚΕΑ και το Μέρισμα των Χριστουγέννων και πολύ πιθανό το δώρο του Πάσχα...
  Καλά να πάθετε Ελληναραδες.. Σύντομα και τις επικουρικές όπου ήδη συζητούν για την ιδιωτικοποίηση τους..
  Όταν τα λέγαμε όμως ειμασταν πληρωμένοι της Κουμουνδούρου και τρολλ.. Περαστικά σας Ελληναραδες...

  1. avatar καλομαθες στο τεμπελικη

   στη καθουρα .....και να σε πληρωνω εγω...να τα κοψει βεβαια......

  2. avatar καλα

   κάνει και τα κόβει αυτά. Αν θες λεφτά να μάθεις και να δουλεύεις τεμπέλη αριστερέ. Ο τζάμπας πέθανε.

 18. avatar Social Distortion.

  Μην κάνεις Κούλη αλλες μειώσεις φόρων. Δεν θέλουν οι Ζαίοι. Προτιμούν να υπάρχει υπερπλεόνασμα..

 19. avatar Tes

  Τέσσερις μήνες κυβερνάτε και τα έχετε κάνει μπάρμπα χαλί κυριοι της ΝΔ.
  Τι λες κύριε σταικουρα;
  Βαριά η καλογερική!

 20. avatar Mica76

  Διακόσια μύρια για μαξιλάρι προστασίας της ΔΕΗ..... Με τις υγείες μας πρωϊνιάτικα

  1. avatar χρωστουμενα ειναι..

   ο συριζα πληρωσε ποτε για τα κοινωνικα τιμολογια>???ποτε ..ουτε συνταξεις γι αυτο ειχατε υπερπλεονασματα ....η υπερφορολογηση επνιξε τους πολιτες ..αλλα η καζμαδοκεφαλη σας που να καταλαβει????

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει