Εγκύκλιος για τη απαλλαγή φυσικών προσώπων από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης

Ποιές είναι οι απαραίτητες προυποθέσεις


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12:21
25/07/2013
Εγκύκλιος για τη απαλλαγή φυσικών προσώπων από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης
5
loading

Την απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης φυσικών προσώπων που λαμβάνουν μερίσματα από εταιρείες ναύλωσης, ασφάλισης, διακανονισμού αβαριών, μεσιτείας αγοραπωλησιών ή ναυπηγήσεων ή ναυλώσεων ή ασφαλίσεων πλοίων με ελληνική ή ξένη σημαία άνω των 500 κ.ο.χ., προβλέπει εγκύκλιος του Γενικού Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται πως σύμφωνα με το ν. 4141/2013 προβλέπεται, η επιβολή φόρου 10% στα μερίσματα που εισπράττει φυσικό πρόσωπο φορολογικός κάτοικος Ελλάδος από αλλοδαπή επιχείρηση οποιουδήποτε τύπου ή μορφής που διατηρεί γραφεία ή υποκαταστήματα εγκατεστημένα και ασχολούμενα αποκλειστικά με τη ναύλωση, ασφάλιση, διακανονισμό αβαριών, μεσιτεία αγοραπωλησιών ή ναυπηγήσεων ή ναυλώσεων ή ασφαλίσεων πλοίων με ελληνική ή ξένη σημαία άνω των 500 κ.ο.χ., εξαιρουμένων των επιβατηγών ακτοπλοϊκών πλοίων και των εμπορικών πλοίων που εκτελούν εσωτερικούς πλόες, καθώς και με την αντιπροσώπευση πλοιοκτητριών εταιρειών, ως και επιχειρήσεων που έχουν σαν αντικείμενο εργασιών τις ίδιες με τις ως άνω δραστηριότητες. Ο φόρος αυτός επιβάλλεται στα μερίσματα που καταβάλλονται ή πιστώνονται από τη διαχειριστική χρήση 2012 και μετά (οικ. έτος 2013).

Με την επιβολή του ως άνω φόρου μερισμάτων 10% εξαντλείται κάθε άλλη φορολογική υποχρέωση του δικαιούχου φυσικού προσώπου και, ως εκ τούτου, απαλλάσσεται ο ίδιος για το εισόδημα αυτό, από οποιοδήποτε άλλο φόρο, τέλος και από οιαδήποτε άλλη έκτακτη ή ειδική εισφορά όπως είναι και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, από την ημερομηνία ισχύος της διάταξης επιβολής της εισφοράς. Μάλιστα, ο φόρος 10% κατ΄εξαίρεση δεν δηλώνεται σε κανένα κωδικό της δήλωσης (Έντυπο Ε1).

Απαραίτητη ωστόσο προϋπόθεση για την εν λόγω απαλλαγή είναι η καταβολή του φόρου μερισμάτων πριν την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των φυσικών προσώπων.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar ΚομμουνιστηςΑντικαπιταλιστης

  βασικη αρχη του νεοφιλελευθερου δογματος... "διευρυνση της φορολογικης βασης". Φοροι στη μεσαια και τη κατωτερη ταξη ωστε να δωθουν φοροελαφρυνσεις στους ισχυρους με το σκεπτικο οτι θα προσελκυσει επενδυτες και οτι δε θα απολυουν δε θα μειωνουν μισθους και θα κανουν προσληψεις.... χαχχααχχαχααχχα και μετα λενε τον κομμουνισμο ουτοπια... Αυτες τις θεωριες τους ηθελα να ηξερα ποιος τις σκεφτηκε. Το μονο που τελικα πετυχαινει η διευρυνση της φορολογικης βασης ειναι απλα πιο πολλα μηδενικα στους λογαριασμους στην Ελβετια και στα Κειμαν, και μεγαλυτερα μπονους στα μανατζερια και ανανεωση των Φεραρι στα γκαραζ καποιων.... Τα κρατικα ταμεια παραμενουν αδεια συνηθως οπως και οι τσεπες των δυο χαμηλων ταξεων

 2. avatar Papalangi

  ΝΔ δεν θέλατε; φάτε τα

 3. avatar amx4319

  Χαριζονται στους εφοπλιστες και στα παρακλαδια των δραστηριοτητων τους.Κατα τα αλλα ο μισθωτος , ο συνταξιουχος και ο μικροεπιχειρηματιας πληρωνουν εισφορα απο το πρωτο ευρω.Να τους χαιρομαστε.

 4. avatar eltassos

  θεοχαρη σε βλεπω να κανεις παρεα στον Ακη και τον ΠΠ/ΚΩΝΟΥ

 5. avatar gp

  Εμένα που μου παίρνουν ήδη το 22% από τον μισθό μου γιατί δεν εξαντλείται κάθε άλλη φορολογική υποχρέωση μου και καλούμαι να πληρώσω και 1% έκτακτη εισφορά? Εντάξει, η διάταξη είναι φωτογραφική, αλλά και χαρακτηριστική του γιατί φτάσαμε έως εδώ και γιατί δεν έχουμε και καμμιά τύχη στο μέλλον. Κατά τ'άλλα, όλοι μαζί τα φάγαμε...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει