Ύψιστης σημασίας, τόσο για οικονομικούς όσο και για κοινωνικούς λόγους, χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, την ταχεία επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη – μετά από έξι χρόνια ύφεσης -, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας. Διότι, όπως ανέφερε σε ομιλία του σε γεύμα εργασίας του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, παρόλο που το οικονομικό κλίμα έχει βελτιωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, τα επιτεύγματα στην οικονομία έχουν πραγματοποιηθεί με ένα εξαιρετικά υψηλό κοινωνικό και οικονομικό κόστος.

Το συγκεκριμένο κόστος, επικεντρώνεται στα εξής:

– Το 2013 θα είναι το έκτο διαδοχικό έτος ύφεσης, ενώ σωρευτικά από το 2008 το πραγματικό προϊόν έχει μειωθεί κατά περίπου 27%.

– Η ανεργία έχει ανέλθει στο 27%, και τα ποσοστά είναι ιδιαίτερα αρνητικά στους νέους ανθρώπους. Ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργό, υπάρχουν αισιόδοξα σημάδια, όπως το ισοζύγιο μεταξύ των προσλήψεων και απολύσεων, το οποίο, κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, είναι θετικό για πρώτη φορά από το 2008.

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε επιγραμματικά τις βασικές μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πεδίο αρμοδιοτήτων του υπουργείου Οικονομικών, όπως τη δημοσιονομική προσαρμογή, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην οικονομία.