Σχετική αισιοδοξία επικρατεί στην αγορά του Real Estate ως προς το εξαγγελθέν από την κυβέρνηση «πάγωμα» του ΦΠΑ στις οικοδομές.

Όπως αναφέρει το news.gr, παράγοντες της αγοράς βέβαια περιμένουν να δουν τις λεπτομέρειες που θα διέπουν το δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στο Βουλή το αργότερο, σύμφωνα τουλάχιστον με τις υπάρχουσες πληροφορίες και ενδείξεις, έως το τέλος Οκτωβρίου.

Για τις λεπτομέρειες που περιμένει να δει η αγορά στο νομοσχέδιο μίλησε ο πρόεδρος των μεσιτών Αθήνας-Αττικής Λευτέρης Ποταμιάνος.

«Καταρχάς έχουμε ένα θέμα. Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα αν η απαλλαγή του ΦΠΑ θα μετράει για νεόδμητα.

Να πούμε εδώ πως το ΦΠΑ μετράει για την πρώτη παράδοση. Δηλαδή τον πρώτο αγοραστή του ακινήτου από την κατασκευαστική εταιρεία. Αυτός πληρώνει τον ΦΠΑ. Δεν έχει ξεκαθαριστεί λοιπόν στο νομοσχέδιο που θα περάσει, αν μιλάμε για τον πρώτο αγοραστή γιατί έχουμε και νεόδμητα ακίνητα τα οποία δεν έχουν πουληθεί εδώ και 5 και 7 χρόνια. Ακίνητα που παραμένουν κλειδωμένα. Μιλάμε λοιπόν και για αυτά τα ακίνητα; Ή μιλάμε για αυτά που θα έχουν άδεια οικοδομής από το τέλος του 2019, αρχές του 2020;

Θα πρέπει να δούμε το νομοσχέδιο πώς θα το ορίσει για να καταλάβουμε την επίδραση που θα έχει στην οικοδομή. Αν πρόκειται για την δεύτερη περίπτωση η ευνοϊκή αυτή αντιμετώπιση θα είναι ενός βαθμού, κατά την γνώμη μου μετρίου, εάν πρόκειται όμως για την πρώτη περίπτωση, το να μετράει δηλαδή και για τα τρόπον τινά νεόδμητα, που στην ουσία δεν είναι νεόδμητα αλλά 8ετίας και 10ετίας, αλλά δεν έχουν παραδοθεί ποτέ σε πρώτο αγοραστή, τότε θα μιλάμε για πολύ ευνοϊκή ρύθμιση.

Εκεί θα δώσει μεγάλο κίνητρο στην αγορά. Αν γίνει για το άλλο το κίνητρο θα είναι μετρίου ή μικρού βαθμού.

Στην παρούσα φάση έχει αρχίσει να κινείται η γη. Δηλαδή έχουν αρχίσει να ζητούν με αυτή την προοπτική οι κατασκευαστές ακίνητα για νέα ανοικοδόμηση. Όπως και να το κάνουμε το ΦΠΑ είναι μεγάλη ιστορία. Η διαφορά του 24% με το 3% των μεταχειρισμένων είναι μια διαφορά 21% πάνω + στην τιμή. Κάνει πολύ πιο ακριβό το ακίνητο σε σχέση με τα μεταχειρισμένα. Θα πει κανείς «άλλο το καινούργιο άλλο το μεταχειρισμένο». Ok αλλά υπάρχει μεγάλη διαφορά στην τιμή. Ένα 21% πάνω που το επιβαρύνει στην φορολογία εκείνη την στιγμή, την ώρα της μεταβίβασης, καθιστά το νούμερο της τελικής τιμής πολύ μεγάλο. Στις 200.000 είναι 40.000 περίπου.

Να θυμίσουμε για τους αναγνώστες σας πως σύμφωνα με τις εξαγγελίες ο ΦΠΑ θα ανασταλεί για τρία χρόνια πλήρως.

Αυτό δίνει την αίσθηση, τουλάχιστον σαν εξαγγελία, ότι θα τονωθεί η οικοδομική δραστηριότητα.

Αλλά να δούμε σε τί βαθμό θα τονωθεί και που θα είναι ο διαχωρισμός που είπαμε αρχικά».

Αξίζει να αναφερθεί πως ήδη οι τιμές των ακινήτων έχουν αυξηθεί, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η αύξηση των τιμών το β΄ τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2018 ήταν 7,7% για τα διαμερίσματα, ηλικίας έως 5 ετών, και 7,6% στα άνω των 5 ετών.