Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 500 εκατ. ευρώ, έναντι της αρχικής πρότασης για 367 εκατ., θα προχωρήσει τελικά – στο πλαίσιο της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησής της – η σλοβενική τράπεζα Nova Ljubljanska Βanka (NLB), βασικός μέτοχος της οποίας είναι το σλοβενικό κράτος. Η τράπεζα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τα επιπλέον κεφάλαια μόνο για την τόνωση της κεφαλαιακής της επάρκειας, όπως επισημάνθηκε από τους μετόχους, οι οποίοι επιβεβαίωσαν σήμερα το ύψος της αύξησης.

Επιπλέον, προβλέπεται κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των ήδη υφιστάμενων μετόχων, σε περίπτωση που νομικές οντότητες του δημόσιου ή ευρύτερου δημόσιου τομέα πραγματοποιήσουν εγγραφή στις νεοεκδοθείσες μετοχές.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο STA, πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι μικρομέτοχοι της τράπεζας θα τεθούν «εκτός παιχνιδιού», αφού το κράτος ήδη ελέγχει – εμμέσως και διαμέσου κρατικών επιχειρήσεων – πάνω από το 90% των μετοχών με δικαιώματα ψήφου και σχεδιάζει να εισφέρει το κεφάλαιο της αύξησης ως μέρος των προσπαθειών του για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος.

O πρόεδρος της NLB Γιάνκο Μέντια (Janko Medja) δήλωσε ότι, αν και τελεί εν αναμονή έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου εκτιμάται ότι θα λάβει χώρα εντός του Ιουλίου (δηλαδή έναν μήνα αφότου το πρώτο μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων της NLB μεταβιβάστηκε στην «κακή» τράπεζα, Bank Assets Management Company).

Κατά τον ίδιο, η τελευταία αυτή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η τρίτη μετά την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης, θα αποτελέσει θετικό σημείο καμπής για την τράπεζα, που θα επανέλθει σε διατηρήσιμη βάση και δεν θα χρειάζεται πλέον κρατική βοήθεια.

Από την πλευρά του, σχολιάζοντας την αύξηση κεφαλαίου, ο βουλευτής του κόμματος της αντιπολίτευσης SDS, Αντρέι Σιρκέλι (Andrej Šircelj) δήλωσε πως ευελπιστεί αυτή να είναι η τελευταία τονωτική ένεση κεφαλαίων από το κράτος προς τη NBL.

O κ.Σιρκέλι, που είναι μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της «κακής» τράπεζας, πρόσθεσε ότι ευελπιστεί το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Σλοβενίας να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία για να επανέλθει σε κερδοφορία στο εγγύς μέλλον.

Εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα ότι το κράτος θα αρχίσει σταδιακά να μειώνει το μερίδιό του στα μετοχικά κεφάλαια των σλοβενικών τραπεζών.