Οι χορηγήσεις τραπεζικών δανείων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα συρρικνώθηκαν για 12ο συνεχόμενο μήνα τον Απρίλιο στην ευρωζώνη, εντείνοντας την πίεση η οποία ασκείται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναλάβει εκ νέου δράση ώστε η 17μελής ευρωζώνη να βγει ταχύτερα από την ύφεση.

Τα δάνεια μειώθηκαν κατά 0,9% σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στην δημοσιότητα η ΕΚΤ σήμερα. Η μείωση ήταν ελαφρώς μεγαλύτερη από αυτή που ανέμεναν οι αναλυτές (0,7%).

Η ΕΚΤ, το διοικητικό συμβούλιο της οποίας θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα, έχει κατακλύσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες με ρευστότητα, αλλά οι περισσότερες εξ αυτών διστάζουν να δανείσουν στις επιχειρήσεις, ιδίως στην χειμαζόμενη από ύφεση περιφέρεια της ευρωζώνης, λόγω της αβέβαιης οικονομικής προοπτικής.

Εξαιρουμένου του χρηματοοικονομικού τομέα οι τράπεζες δάνεισαν σε επιχειρήσεις 18 δισεκατ. ευρώ λιγότερα τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα δεδομένα της ΕΚΤ. Τον Μάρτιο, η πτώση του δανεισμού είχε φτάσει τα 2 δισεκατ. ευρώ.

«Η αξιοσημείωτη κάμψη του δανεισμού προς τις επιχειρήσεις της ευρωζώνης τον Απρίλιο εντείνει την πίεση προς την ΕΚΤ να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να βελτιώσει την διαθεσιμότητα πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρές μια μεσαίες επιχειρήσεις», σημείωσε ένας αναλυτής του οίκου Global Insight.

Τα στοιχεία της ΕΚΤ δείχνουν ότι ο ρυθμός αυξομείωσης των δανείων προς τις επιχειρήσεις παρουσίασε σημαντικές διακυμάνσεις από χώρα σε χώρα στην ευρωζώνη. Οι χώρες όπου ο δανεισμός μειώθηκε περισσότερο ήταν αυτές που πλήττονται περισσότερο από την κρίση χρέους.

Στην Ισπανία ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις πλην τραπεζών συρρικνώθηκε κατά 8,8% τον Απρίλιο συγκριτικά με τον ίδιο μήνα το 2012. Στην Ιρλανδία ο δανεισμός μειώθηκε 5,8%, στην Ελλάδα 3,3% και στην Πορτογαλία 3,5%.

Οριακά θετικός ήταν ο δείκτης όσον αφορά αυτές τις χορηγήσεις στην Γερμανία, όπου το α’ τρίμηνο η οικονομία κατέγραψε ανάπτυξη 0,3%.