Συγγνώμη για τις χθεσινές δηλώσεις του συναδέλφου του στη γαλλική κυβέρνηση, του υπουργού Προϋπολογισμού Μπερνάρ Καζνέβ, σε σχέση με το αυστριακό τραπεζικό απόρρητο, ζήτησε στο Δουβλίνο στο περιθώριο της Άτυπης Συνόδου της Ευρωομάδας ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί από την Αυστριακή ομόλογό του Μαρία Φέκτερ, όπως μετέδωσε η δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία.

Σύμφωνα με την Φέκτερ, στη συνομιλία τους ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών αποσαφήνισε ότι ο συνάδελφός του στην κυβέρνηση στο Παρίσι ανέλαβε πριν μόλις 15 ημέρες τα καθήκοντά του και οι εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν δεν ανταποκρίνονται σε αυτό που ο ίδιος εννοούσε με τη «μαύρη λίστα για την Αυστρία».

Όπως τόνισε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, η Αυστρία εκπληροί του κανόνες του ΟΟΣΑ και δεν μπορεί να βρίσκεται σε μια λίστα στην οποία περιλαμβάνονται χώρες ή φορολογικοί παράδεισοι, που δεν εκπληρούν τα πρότυπα αυτού του διεθνούς Οργανισμού.

Εξάλλου, όπως πρόσθεσε, με το Παρίσι υπάρχει μια συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας, η οποία φυσικά και εκπληροί τα πρότυπα του ΟΟΣΑ για την ανταλλαγή πληροφοριών και όλα αυτά ο νέος Γάλλος υπουργός φαίνεται να μην γνώριζε ότι η Αυστρία τα εκπληρώνει.

Ως εκ τούτου, συμπλήρωσε η κα Φέκτερ, παρακάλεσε τον κ. Μοσκοβισί να διαφωτίσει το νέο Γάλλο υπουργό Προϋπολογισμού πως η Αυστρία δεν βρίσκεται σε καμία λίστα και πως «είναι κακοί τρόποι συμπεριφοράς όταν στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο ένας απειλεί τον άλλο με κυρώσεις».

Ο Μπερνάρ Καζνέβ είχε προειδοποιήσει χθες την Αυστρία ότι κινδυνεύει να συμπεριληφθεί στη «Μαύρη Λίστα» των χωρών που δεν συνεργάζονται στην ανταλλαγή πληροφοριών για την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης και με τον τρόπο αυτό ήλθε να συμπληρώσει πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ ότι η Γαλλία θα συντάσσει κάθε χρόνο λίστα με τα μη συνεργάσιμα χρηματοπιστωτικά κέντρα.

Η προειδοποίηση προς τη Βιέννη φέρεται να εξέπληξε πολλούς οικονομολόγους και στο Παρίσι, μια και η χώρα που προσφέρει τους περισσότερους φορολογικούς παραδείσους και δίνει τη δυνατότητα για αδιαφανείς συναλλαγές είναι —σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα στον αυστριακό Τύπο— η Βρετανία. Επιπλέον, στα νησιά Κέιμαν ή στα νησιά της Μάγχης, για παράδειγμα, έχουν παραρτήματα μεγάλες γαλλικές τράπεζες, όπως η Crédit Agricole και η BNP Paribas.

Ήδη χθες ο Αυστριακός υφυπουργός Εξωτερικών Ράινχολντ Λοπάτκα, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Προϋπολογισμού, είχε κάνει λόγο για «άστοχη προσπάθεια απόσπασης της προσοχής από τα εσωτερικά προβλήματα» της Γαλλίας. Στο ίδιο πνεύμα είναι και ο σημερινός σχολιασμός σε αυστριακές εφημερίδες, που επισημαίνουν ότι, η προειδοποίηση της Γαλλίας προς την Αυστρία είναι «σχετική», μια και οφείλεται σε λόγους εσωτερικής πολιτικής.