Η κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας εξέπληξε την Πέμπτη τις αγορές, κρατώντας σταθερά τα επιτόκια, αρνούμενη να δεχτεί τις πολιτικές πιέσεις για μείωση.

Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Κορέας, κράτησε το βασικό επιτόκιο σταθερό στο 2,75 τοις εκατό, δήλωσε εκπρόσωπος του Τύπου χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Είναι ο έκτος συνεχόμενος μήνας που η κεντρική τράπεζα διατήρησε τα επιτόκια σε σταθερά επίπεδα.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το πρακτορείο Ρόιτερς, μόλις 4 από τους συνολικά 22 αναλυτές που ερωτήθηκαν προέβλεψαν ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στην τιμή, ενώ οι υπόλοιποι 18 εκτίμησαν ότι θα υπάρξει πτώση κατά 25 μονάδες βάσης.

Οι επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας είχαν δηλώσει συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας βρισκόταν στο δρόμο της ανάπτυξης, έστω και με αργούς ρυθμούς, αλλά η κυβέρνηση της νέας προέδρου Παρκ Γκεούν-χίε ζήτησε περαιτέρω προσπάθειες για την τόνωσης της οικονομίας.

Οι πρόσφατες εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί από τις απειλές της Βόρειας Κορέας για πυρηνική επίθεση στη χερσόνησο, αποτελούν μεγάλο πρόβλημα για την οικονομία της Νότιας Κορέας, με τις πιο άμεσες επιπτώσεις να γίνονται αισθητές στη μείωση της ζήτησης των καταναλωτικών προϊόντων και τις επιχειρήσεις στο εσωτερικό της χώρας.