Οι δρακόντειοι κεφαλαιακοί περιορισμοί έχουν αποκαταστήσει την ηρεμία στην έκρυθμη κατάσταση στην Κύπρο, επισημαίνει σε άρθρο του στο CNBC, ο επικεφαλής της Pimco, Μοχάμεντ Ελ Εριάν, υποστηρίζοντας ότι στην καλύτερη περίπτωση, πρόκειται για πρόσκαιρη ανακούφιση.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Pimco, αν δεν ακολουθήσουν περισσότερες θεμελιώδεις και αναπόφευκτα αμφιλεγόμενες αποφάσεις, τότε σε λίγες εβδομάδες οι έλεγχοι θα μετατραπούν από προσωρινή λύση σε μέρος ενός ακόμα βαθύτερου προβλήματος.

Ο Ελ Εριάν αναφέρει ότι ο στόχος αυτής της πολιτικής που ακολουθείται είναι να περιοριστεί η εκροή καταθέσεων. Μειώνεται έτσι ο κίνδυνος κατάρρευσης των τραπεζών που θα οδηγούσε τη χώρα στην ύφεση και θα απειλούσε πιθανότατα και την ευρωζώνη.

Προσθέτει, ωστόσο, ότι η ιστορία έχει διδάξει ότι αυτή η προσέγγιση λειτουργεί αν οι έλεγχοι συνοδευτούν από την ευθυγράμμιση οικονομικών πρωτοβουλιών και όταν προσφέρεται στον λαό ελπίδα ανάκαμψης και επιστροφής στην ομαλότητα.

Στην περίπτωση της Κύπρου, το παρόν πακέτο περιορισμών θα εμποδίσει ό,τι έχει απομείνει ως προς την δυναμική ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Καταλήγοντας, ο επικεφαλής της Pimco υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη, αλλά και η Κύπρος, έχουν ξεμείνει από εύκολες λύσεις.

Προτείνει, μάλιστα, να ξεκινήσουν με εκείνα τα μέτρα που θα αποκαταστήσουν την πορεία ανάπτυξης της χώρας και να προχωρήσουν με λιγότερο επώδυνα βήματα.

Δείτε εδώ όλες τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο με συνεχή ενημέρωση από το newsbeast.gr.