Σημάδια εξομάλυνσης δείχνει η ροή κεφαλαίων στον ελληνικών τραπεζών, με την έκθεση του κλάδου στον μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA) να διαμορφώνεται στα 102 δισ. ευρώ.

Αυτό αναφέρει στο πρωινό της σημείωμα η Moody’s, η οποία θεωρεί ότι το κλειδί στην βελτίωση της κατάστασης την περαιτέρω επιστροφή των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.

Μετά τη συνεχή πτώση που έφτασε ακόμη και το 37%, στις καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, φτάνοντας στα 150,6 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2012, από το υψηλό των 238 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2009, η πρόσφατη αύξηση των καταθέσεων υποδεικνύει την αρχή της αντιστροφής στην εμπιστοσύνη των καταθετών και την σταθεροποίηση των υπολοίπων καταθέσεων.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, τα προβληματικά δάνεια και η πολιτική κατάσταση στη χώρα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, ωστόσο, η εμπιστοσύνη των καταθετών έχει ενισχυθεί, με τις ελληνικές τράπεζες να καταφέρνουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη στήριξη της κεντρικής τράπεζας.

Ο κλάδος θα πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ανάκτησης της κεφαλαιακής τους βάσης, εν μέσω συνεχιζόμενης ύφεσης και αναταράξεων. Ανάμεσα στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν είναι οι πιέσεις σε επίπεδο ποιότητας των παγίων, λόγω της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των περιορισμένων επιλογών δανεισμού.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ίδια την ΤτΕ, μέσω του μηχανισμού έκτακτης παροχής ρευστότητας ELA (Emergency Liquidity Assistance) παρουσίασε αύξηση, και συγκεκριμένα ανήλθε στα 123,30 δισ. ευρώ από 122,79 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.