Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να ολοκληρωθεί η τελική επεξεργασία του νέου σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών για τα Εθνικά Κληροδοτήματα και τις σχολάζουσες κληρονομιές από την αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή, που συστάθηκε σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα.

Το ανωτέρω σχέδιο έρχεται να αντικαταστήσει το υφιστάμενο από το έτος 1939 (ν.2039/1939) νομικό πλαίσιο και στοχεύει στο να συμβάλει στην αποτελεσματικότερη διοίκηση, διαχείριση και εποπτεία των κοινωφελών περιουσιών.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου προβλέπεται η σύνταξη Εθνικού Μητρώου Κληροδοτημάτων για την καταγραφή με συστηματικό και ενιαίο τρόπο των κοινωφελών περιουσιών, η απλοποίηση της διαδικασίας όσον αφορά τις σχολάζουσες κληρονομιές και τον διορισμό κηδεμόνα, με άμεσο αποτέλεσμα την ταχύτερη εγγραφή των δημοσίων εσόδων.

Στο τελικό κείμενο έχουν ενσωματωθεί οι παρατηρήσεις της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής (Σεπτέμβριος 2011) επί του προσχεδίου που είχε συνταχθεί από αντίστοιχη νομοπαρασκευαστική επιτροπή κατά το παρελθόν.

Σημειώνεται πως σήμερα παραμένουν αναξιοποίητα κληροδοτήματα αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ, λόγω της αδυναμίας των Αρχών να τα εποπτεύσουν και να τα διαχειρισθούν.

Πρόκειται για κινητή και ακίνητη περιουσία εκτιμώμενης αξίας 10 δισ. ευρώ που δεν γεννά κανένα όφελος και σε πλείστες περιπτώσεις την λυμαίνονται επιτήδειοι.

Οι περιουσίες αυτές -ακίνητα, εκτάσεις και καταθέσεις – που είτε περιήλθαν αυτοδίκαια στο Δημόσιο είτε παραχωρήθηκαν για ειδικούς σκοπούς έχουν ουσιαστικά εγκαταλειφθεί.

Το σύνολο των κοινωφελών περιουσιών, μικρών και μεγάλων, είναι κατά προσέγγιση 11.000. Από αυτές 2.700 είναι ιδρύματα και κληροδοτήματα, 3.000 σχολάζουσες κληρονομιές, ενώ οι υπόλοιπες 5.500 περιουσίες είναι υπό εκκαθάριση.