Η τουρκική λίρα υποχώρησε σήμερα κάτω από το όριο των 6 λιρών ανά δολάριο, καθώς οι χρηματιστές προετοιμάζονται για την προοπτική μίας παρατεταμένης πολιτικής αναταραχής και η κάμψη των παγκόσμιων αγορών ενίσχυσε την πίεση στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, μεταδίδει το Bloomberg.

Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε έως 0,7% στις 6,0048 λίρες ανά δολάριο, στο χαμηλότερο επίπεδο επτά μηνών. Πριν από λίγο, η ισοτιμία διαμορφωνόταν στις 5,9953 λίρες ανά δολάριο. Οι απώλειες της λίρας ενισχύονται από το παγκόσμιο κύμα πωλήσεων στις αγορές μετά την απειλή του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ να αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η ανώτατη εκλογική Αρχή της Τουρκίας αναμένεται να αποφασίσει σήμερα σχετικά με το αίτημα του κυβερνώντος κόμματος AK για την επανάληψη των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε ηττηθεί με μικρή διαφορά. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε το Σάββατο τις Αρχές, να προκηρύξουν νέες εκλογές στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Η πιθανότητα νέων εκλογών βάρυνε πολύ στη διάθεση για στοιχεία ενεργητικού σε τουρκική λίρα. Οι επενδυτές λένε ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική ένταση, σε λαϊκίστικα οικονομικά μέτρα που θα καθυστερήσουν περαιτέρω τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές για την προσαρμογή της οικονομίας και να στιγματίσει την υποχωρούσα δημοκρατική θέση της χώρας .