Eκτενείς αναφορές στο ζήτημα της επαναγοράς ελληνικού χρέους περιέχουν οι βελγικές εφημερίδες.
Η επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, υποστηρίζει η «De Standaard» σε ρεπορτάζ με τον τίτλο «Οι Έλληνες ξαναγοράζουν το δικό τους χρέος». Προσθέτει δε, πως προκειμένου να εγγυηθεί την επιτυχία του προγράμματος, το ελληνικό δημόσιο έθεσε ευνοϊκούς όρους, καθώς το αντίτιμο που φέρεται διατεθειμένο να καταβάλει στο πλαίσιο της επαναγοράς κυμαίνεται μεταξύ του 30,2% – 38,1% (ελάχιστο τίμημα) και του 32,2% – 40,1% (μέγιστο τίμημα) της ονομαστικής αξίας των ομολόγων.
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι προκειμένου να συμπιέσει το κόστος, η Ελλάδα χρησιμοποιεί τη μέθοδο της «ολλανδικής δημοπρασίας», η οποία της επιτρέπει να αξιολογήσει τη ζήτηση πριν ορίσει την τελική τιμή για την συναλλαγή. Σύμφωνα με υπολογισμούς που επικαλείται η εφημερίδα, εάν η Αθήνα μπορέσει να επαναγοράσει χρέος ύψους 32,2 % συγκριτικά με την τιμή έκδοσης, η μείωση χρέους θα ανέλθει σε 19,7 δισ. ευρώ το 2022.
Με τη σειρά της η εφημερίδα «De Tijd», αναφέρεται σε «επιφυλάξεις» πολλών οικονομολόγων σχετικά με το κατά πόσον η επιτυχής έκβαση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων θα μπορέσει να διασφαλίσει την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Όπως ειδικότερα σημειώνεται, για πολλούς οικονομολόγους η διαδικασία επαναγοράς ομολόγων δεν αποτελεί παρά μια «απλή σταγόνα στον ωκεανό του ελληνικού χρέους».
Εξάλλου η εφημερίδα «L’ Echo» δημοσιεύει άρθρο με τίτλο: «Με στενή παρακολούθηση από την Ευρωζώνη, η Ελλάδα επιχειρεί μία δύσκολη επαναγορά χρέους».
Τέλος, στο δελτίο πληροφόρησης για κοινοτικά θέματα «Agence Europe» δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο «Στραμμένο στο ελληνικό πρόγραμμα επαναγοράς χρέους το βλέμμα της ευρωζώνης».Το άρθρο επισημαίνει πως η επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς χρέους -το οποίο θα απασχολούσε τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης- θα μεταφραστεί σε μείωση του ελληνικού χρέους κατά 20 δισ. ευρώ (11% ΑΕΠ) και αποτελεί προϋπόθεση για την έγκριση εκταμίευσης της επόμενης δόσης βοήθειας στην επικείμενη Σύνοδο της 13ης-14ης Δεκεμβρίου.