Τέλος στις φοροαπαλλαγές βάζει το προτεινόμενο φορολογικό νομοσχέδιο, που φαίνεται να τιμωρεί όσους έχουν παιδιά και στεγαστικά.

Βάσει των ρυθμίσεων, διατηρούνται μόνο οι εκπτώσεις φόρου 10% για έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, έξοδα διατροφής μεταξύ πρώην συζύγων και δωρεές προς το Δημόσιο, τους ΟΤΑ και κοινωφελή ιδρύματα.

Από τις αλλαγές στη φορολογία, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά πρόσθετα έσοδα το 2013 ύψους 2 δισ. ευρώ, ενώ η καθαρή τους απόδοση υπολογίζεται σε 1.782 εκατ. ευρώ και συμπληρώνεται έτσι το παζλ των μέτρων.

Στο πλαίσιο των αλλαγών καθιερώνονται συντελεστές:

– 21% για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ.

– 36% για εισοδήματα από 25.001 έως και 48.000 ευρώ.

– 45% για εισοδήματα άνω των 48.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα καθιερώνεται βασική έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ για εισοδήματα μέχρι και 18.000 ευρώ, χωρίς την προϋπόθεση της συλλογής των σχετικών αποδείξεων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα καθιερωθούν έξτρα κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων από συγκεκριμένους επαγγελματίες με τάση προς φοροδιαφυγή.

Για ετήσια εισοδήματα μέχρι 18.000 ευρώ, ο φόρος που προκύπτει με βάση τη νέα κλίμακα θα μειώνεται κατά ένα ποσό σταθερής έκπτωσης ύψους 1.950 ευρώ. Εάν το ποσό της έκπτωσης είναι μεγαλύτερο από το ποσό του φόρου που προκύπτει με την κλίμακα ο φόρος απλώς θα μηδενίζεται, δηλαδή δεν θα υπάρχει επιστροφή φόρου.

Επίσης για εισοδήματα πάνω από τις 18.000 ευρώ, η έκπτωση φόρου θα μειώνεται κατά 50 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι το επίπεδο των 29.000 ευρώ, ενώ για εισοδήματα πάνω από 29.000 ευρώ η έκπτωση φόρου θα μειώνεται περαιτέρω κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι να μηδενιστεί στο επίπεδο εισοδήματος των 42.000 ευρώ.

Με τη διαδικασία αυτή, τα εισοδήματα μισθωτών συνταξιούχων μέχρι 9.000 ευρώ, είναι αφορολόγητα, αφού ο φόρος που προκύπτει καλύπτεται από την επιστροφή φόρου μέχρι 1.950 ευρώ.

Τέλος οι φοροαπαλλαγές, πλην ιατρικών

Καταργούνται οι φοροαπαλλαγές για όλα τα φυσικά πρόσωπα, όπως οι δαπάνες για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και ασφάλιστρα, που εξέπιπταν κατά 10% από το φόρο.

Ακόμη καταργούνται οι πρόσθετες μειώσεις φόρου εισοδήματος για τους μισθωτούς που κατοικούν ή εργάζονται για τουλάχιστον 9 μήνες το χρόνο σε παραμεθόριες περιοχές, που ανέρχεται σε 60 ευρώ για κάθε τέκνο.

Σε ό,τι αφορά όμως τα ιατρικά έξοδα, καθιερώνεται ένα νέο σύστημα, καθώς θα εκπίπτουν κατά ποσοστό 10% από το φόρο εισοδήματος μόνο οι δαπάνες για νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, μόνο κατά το μέρος που δεν καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία ή και ασφαλιστικές εταιρείες και κατά το μέρος που υπερβαίνουν το 5% του φορολογούμενου εισοδήματος.

Επίσης θα εξακολουθούν να εκπίπτουν κατά 10% από το φόρο οι δαπάνες για δωρεές, χορηγίες και διατροφή λόγω διαζυγίου.

Τα τεκμήρια

Μικρότερες θα είναι τελικά οι μειώσεις στα τεκμήρια των ΙΧ σε σύγκριση, με τα πρόσφατα σενάρια που είχαν διαρρεύσει από το ΥΠΟΙΚ.

Το σχέδιο που στάλθηκε στα κόμματα, προβλέπει πως για ΙΧ με κινητήρες μέχρι 1.600 κυβικά εκατοστά, τα τεκμήρια θα μειωθούν κατά 20%, ενώ για τα άνω των 1.600 κ.εκ., οι μειώσεις κυμαίνονται από 3% έως και 18,3%. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε μειώσεις μέχρι και 44% στα ΙΧ.

Επίσης μειώνεται η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη για τους φορολογούμενους σε 2.000 ευρώ από 3.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 3.000 ευρώ από 5.000 ευρώ που ισχύει σήμερα για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.