Ενόψει σκληρών αποφάσεων για την περιστολή του δημόσιου χρέους βρίσκεται αντιμέτωπη η Ουάσινγκτον, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπάρακ Ομπάμα.

Το χρέος των ΗΠΑ και το ετήσιο έλλειμμα του προϋπολογισμού που ξεπερνά το ένα τρισεκατομμύριο δολαρια είναι τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βουλευτές. Ωστόσο Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί έχουν διαμετρικά αντίθετες θέσεις ως προς το πως θα αντιμετωπιστούν.

«Ας δούμε εάν οι Ρεπουμπλικανοί και οι Δημοκρατικοί μπορούν να συνεργαστούν και να πάρουν κάποιες σκληρές αποφάσεις – και θα είναι σκληρές αποφάσεις», δήλωσε ο Ομπάμα.

Τα δύο κόμματα βρίσκονται σε διαμάχη για το κατά πόσο πρέπει να παραταθεί η ισχύς των φορο-απαλλαγών που αποφασίστηκαν επί προεδρίας Μπους, που εκπνέει στο τέλος του χρόνου. Οι Ρεπουμπλικανοί θέλουν να παραταθεί η ισχύς των μέτρων, ενώ οι Δημοκρατικοί θέλουν να περιορίσουν τις φορο-απαλλαγές για οικογένειες που έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 250.000 δολάρια.

Ο Ομπάμα έχει διορίσει διακομματική επιτροπή για να υποβάλει προτάσεις για την μείωση του ελλείμματος και τα μέλη της επεξεργάζονται μέτρα όπως οι περικοπές στα θεωρούμενα φιλολαϊκά προγράμματα της κυβέρνησης, όπως είναι η δημόσια υγεία και η κοινωνική ασφάλεια, αλλά και αυξήσεις στη φορολογία. Οι προτάσεις θα παρουσιαστούν μετά τις εκλογές της 2ας Νοεμβρίου για το Κογκρέσο.

«Η ελπίδα μου είναι αυτό που μπορούν να κάνουν Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί, από κοινού, μετά τις εκλογές: να σταματήσουν να σπαταλούν χρόνο σε επιθέσεις προς την άλλη πλευρά και να αφιερώσουν λίγο χρόνο περισσότερο σε ό,τι είναι καλό και σωστό για την Αμερική», δήλωσε ο Ομπάμα.