Για ένα δίµηνο-φωτιά έχει αρχίσει να προετοιμάζεται για αμέσως μετά τις γιορτές το οικονομικό επιτελείο επιδιώκοντας από τη μια να ολοκληρώσει το συντομότερο τη δεύτερη µεταµνηµονιακή αξιολόγηση, ώστε να µπουν 600 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία, και από την άλλη να αξιοποιήσει την πρώτη ευκαιρία για έξοδο στις αγορές.

Πρώτος σταθμός στις συνομιλίες της κυβέρνησης με τους δανειστές είναι η συνεδρίαση του EuroWorking Group στις 10 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια του οποίου θα αποτιμηθεί η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2018  και θα εξεταστούν οι εκκρεμότητες που απομένουν για τη δεύτερη αξιολόγηση, προκειμένου να καθοριστεί η ημερομηνία επιστροφής των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα.

Στην παρούσα φάση, οι κινήσεις όλων ευθυγραμμίζονται µε στόχο να ενισχυθεί η αίσθηση ότι η ελληνική οικονομία επιστρέφει σε συνθήκες κανονικότητας και πως, παρότι βγήκε από τον στενό κλοιό των µμνημονίων, δεν παρεκκλίνει από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Ήδη το δημόσιο έχει ανακοινώσει το ετήσιο δανειακό πρόγραμμά του για το 2019 – το πρώτο που ανακοινώθηκε μετά την έναρξη της κρίσης το 2009, όταν η ελληνική αγορά ομολόγων διαλύθηκε.  Το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει τους σχεδιασμούς για δανεισμό 5-7 δισ. ευρώ µέσω νέων ομολόγων το 2019, ενώ καθίσταται σαφές ότι η Ελλάδα διαθέτει επαρκή ρευστότητα και διαθέσιμα, της τάξης των 26,5 δισ. ευρώ, έχοντας την πολυτέλεια να περιμένει την κατάλληλη στιγμή για συμφέρουσες εκδόσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει τρία διαφορετικά σενάρια, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει ευελιξία στον σχεδιασμό, ανάλογα µε τις συνθήκες που θα επικρατήσουν τόσο για το πότε θα γίνει η πρώτη έκδοση όσο και για το πόσες εκδόσεις θα γίνουν μέσα στο έτος. Την ίδια στιγμή, σε μια καθαρά προεκλογική χρονιά, η διατήρηση ενός θετικού μοµέντουμ  στις μεταµνηµονιακές αξιολογήσεις και φυσικά η επιστροφή στις αγορές είναι δύο σημαντικές συνθήκες όσον αφορά το αφήγημα για την οικονομία.

Η διαδικασία, όμως, λήψης αποφάσεων δυσκολεύει, δεδομένου ότι τα μηνύματα από το μέτωπο των αγορών για το 2019 προκαλούν ήδη προβληματισμό, καθώς το νέο έτος προμηνύεται πλούσιο σε αναταράξεις. Στο πλαίσιο αυτό, πολλοί σημαντικοί παίκτες εκτιμούν πως στους πρώτους μήνες του 2019, εάν προκύψει παράθυρο για νέα έκδοση ενός  5ετούς  ή 7ετούς ομολόγου είναι σημαντικό αυτή να αξιοποιηθεί για να γίνει η επιστροφή στις αγορές μετά την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο.

Δεν λείπουν, όμως, οι εισηγήσεις να µην υπάρξει βιασύνη προκειμένου να µην περάσει µμήνυμα ότι το ∆ημόσιο θέλει να δανειστεί πάση θυσία, µε αποτέλεσμα να διατηρηθούν οι πιέσεις στα επιτόκια.