Την έκθεσή τους στις τράπεζες της ευρωζώνης έχουν αυξήσει τα αμερικανικά αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων, σημάδι ότι επιστρέφει η εμπιστοσύνη για τη σταθερότητα της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του οίκου αξιολόγησης Fitch Ratings, η έκθεση στις τράπεζες της ευρωζώνης των money market funds στα τέλη Σεπτεμβρίου ήταν 16% υψηλότερα, σε όρους δολαρίου.

Τα αμερικανικά money market funds αποτελούν μία σημαντική πηγή για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Πέρυσι, όταν είχαν ενταθεί οι φόβοι για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, τα αμοιβαία κεφάλαια είχαν μειώσει ραγδαία την έκθεσή τους στην ευρωζώνη, επιδεινώνοντας τα προβλήματα των τραπεζών. Παρά το γεγονός ότι υπήρξε άνοδος στις αρχές του έτους, η έκθεσή τους υποχώρησε εκ νέου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι η έκθεση των US money market funds στην ευρωζώνη παραμένει χαμηλή, ενώ συνεχίζουν να αγνοούν πλήρως τις τράπεζες της περιφέρειας.

Ακόμη και μετά την τελευταία αύξηση, η έκθεση στις τράπεζες της ευρωζώνης υπολογίζεται κάτω από το 11% των τοποθετήσεών τους, έναντι 30% τον Μάιο του 2011.