Την πεποίθηση ότι οι προσπάθειες εγκαθίδρυσης μίας ευρωπαϊκής δημοσιονομικής ένωσης, με βάση την οποία θα μεταφέρονται κονδύλια από τον πλούσιο Βορρά προς τον αδύναμο Νότο, δεν πρόκειται να τελεσφορήσουν, εκφράζει η φλαμανδόφωνη εφημερίδα «Ντε Μόρχεν», σχολιάζοντας μάλιστα ότι «το ευρωπαϊκό εγχείρημα πνέει τα λοίσθια».

Στο σχετικό δημοσίευμα με τίτλο «Το Βέλγιο απέτυχε για τον ίδιο λόγο που δεν θα τα καταφέρει κι η Ευρώπη», αναφέρεται, επίσης, ότι ο Νότος θα είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει μία πολιτική ακόμη πιο σκληρής λιτότητας, η οποία, όμως, θα είναι δυσβάσταχτη για τον πληθυσμό που, ήδη, βρίσκεται στα πρόθυρα της εξέγερσης.

Η εφημερίδα υποστηρίζει, ότι οι κυβερνήσεις του πλούσιου Βορρά, προκειμένου να θολώσουν τα νερά και να μπορέσουν να πείσουν τη δύσπιστη κοινή γνώμη των χωρών τους να δεχτεί την ροή κονδυλίων προς τον Νότο, παραποιούν την πραγματικότητα, μιλώντας για δήθεν «μεγάλη πρόοδο» που έχει σημειώσει π.χ. η Ελλάδα στην εφαρμογή του προγράμματος, κάτι που, όμως, όλοι γνωρίζουν ότι «δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Σύμφωνα με τη «Ντε Μόρχεν», η αδυναμία προώθησης των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων σε χώρες όπως η Ελλάδα, σημαίνει στην πράξη, ότι ο Βορράς πρέπει επί μακρόν να χρηματοδοτεί τα ελλείμματα του Νότου, κάτι που, όμως, δεν πρόκειται να γίνει ανεκτό από τους φορολογουμένους των χωρών αυτών.

Η «Ντε Μόρχεν» θεωρεί «ουτοπικές» όλες τις «μεγαλόστομες» διακηρύξεις περί δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας και παραπέμπει στο παράδειγμα της «θνησιγενούς», όπως υποστηρίζει, βελγικής Ομοσπονδίας.