Για διάσταση απόψεων που έχει ανακύψει στους κόλπους της τρόικας αναφορικά με το «δέον γενέσθαι» με την Ελλάδα, κάνει λόγο σημερινό ρεπορτάζ που φιλοξενεί η βελγική εφημερίδα «Ντε Στάνταρντ» (De Standaard), υπό τον τίτλο «Διχογνωμία για το τρίτο πακέτο προς την Ελλάδα».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ενώ το τρίτο πακέτο προς την Ελλάδα δείχνει αναπόφευκτο και η ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο κλιμακώνεται καθώς ο χρόνος κυλάει άπρακτος, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξακολουθεί να ερίζει με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το ποιοι πρέπει να είναι οι ενδεδειγμένοι χειρισμοί για την υπέρβαση της ελληνικής κρίσης χρέους.

Όπως σημειώνεται το ερώτημα που τέθηκε κατά την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ στο Τόκιο, ήταν πώς το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο. Επισημαίνεται ότι ενώ οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με την τρόικα για το νέο δημοσιονομικό πρόγραμμα, η έκθεση της τελευταίας θα καταδεικνύει ότι η πολιτική σκληρής λιτότητας που εφαρμόστηκε δεν έφερε τελικά κανένα αποτέλεσμα, καθώς ο στόχος μείωσης του χρέους στο 120% το 2020 δεν φαίνεται εφικτός λόγω της ύφεσης. Ως εκ τούτου, προσθέτει η εφημερίδα, ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα δείχνει αναπόφευκτο.

Ωστόσο, συνεχίζει η εφημερίδα, οι δανειστές διαφωνούν σχετικά με τη στάση που πρέπει να τηρήσουν απέναντι στην Ελλάδα. Ενώ, δηλαδή, το ΔΝΤ διάκειται θετικά απέναντι στο ελληνικό αίτημα για χορήγηση επιμήκυνσης στην υλοποίηση του δημοσιονομικού προγράμματος και ασκεί παρασκηνιακά έντονες πιέσεις για ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, εμφανίζεται κάθετα αντίθετος απέναντι σε μια τέτοια προοπτική.