Η Ισπανία καλωσορίζει τη συμπερίληψη του πρωτοκόλλου για το Γιβραλτάρ στο σχέδιο συμφωνίας για το Brexit, δήλωσε σήμερα ένας υφυπουργός, ο οποίος πρόσθεσε πως η Μαδρίτη ελπίζει πως η συμφωνία θα υποστηριχθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Ο Ισπανός υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Λουίς Μάρκο Αγκιριάνο δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η συμφωνία είναι θετική για τους εργαζόμενους και τους κατοίκους του Γιβραλτάρ που βρίσκεται στη νότια ακτή της Ισπανίας.

Πρόσθεσε όμως, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πως η Ισπανία δεν έχει εγκαταλείψει καμία από τις διεκδικήσεις της στο Γιβραλτάρ – είπε επίσης πως δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για το αεροδρόμιο του Γιβραλτάρ.

Ο Αγκιριάνο είπε ακόμη πως η Ισπανία έχει ετοιμάσει εναλλακτικά σχέδια στην περίπτωση που δεν υπάρξει τελική συμφωνία για το Brexit και πρόσθεσε: «Αν το Ηνωμένο Βασίλειο φύγει χωρίς συμφωνία… το ίδιο θα κάνει και το Γιβραλτάρ… αυτό που θέλουμε είναι μια μεθοδική έξοδο».

Η χερσόνησος, που είναι βρετανικό έδαφος από το 1713 και είναι γνωστό στους 30.000 κατοίκους της ως «ο Βράχος», είναι ένα σημαντικό σημείο τριβής στις αγγλο-ισπανικές σχέσεις. Η Ισπανία διεκδικεί επί μακρόν την κυριαρχία της περιοχής.