Σε σήριαλ εξελίσσεται το θέμα των συντάξεων και θα υπάρξουν ακόμα πολλά επεισόδια μέχρι να ολοκληρωθεί, στις αρχές Δεκεμβρίου όπως δείχνουν οι εξελίξεις. Χθες την σκυτάλη πήρε το ΔΝΤ που δεν άφησε κανένα περιθώριο για παρερμηνείες αναφορικά με την στάση του. Το μήνυμα που έστειλε στην κυβέρνηση ήταν ξεκάθαρο: «Ψηφίσατε το 2017 το κόψιμο των συντάξεων, διότι αυτό είναι ορθό και αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο, αυτό πρέπει να κάνετε και δεν χρειάζεται καμία απολύτως συζήτηση επ΄ αυτού».

Ο υπουργός Οικονομικών από το Λονδίνο, απέφυγε να πάρει σαφή θέση για την εξέλιξη του θέματος, εκφράζοντας μόνο την ελπίδα ότι οι ελληνικές θέσεις θα γίνουν αποδεκτές από τους δανειστές. Στις θέσεις του ΔΝΤ η κυβέρνηση απάντησε με ένα μόνο «ουδέν σχόλιο». Χθες το βράδυ στο Euro Working Group όλοι άκουσαν τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών παραθέτει τα δημοσιονομικά στοιχεία επί των οποίων θα κριθεί το ελληνικό αίτημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές επεξεργάζονται σχέδια, τα οποία θα ισορροπούν σε δύο βάρκες, με τον κίνδυνο να υπάρξει ατύχημα. Κυρίως η Κομισιόν δεν θέλει να αφήσει την κυβέρνηση, να επιστρέψει από αυτήν την διαπραγμάτευση με άδεια χέρια. Δεν θέλει όμως και να δώσει το σύνολο της ελληνικής απαίτησης, διότι σε αυτή την περίπτωση το κουαρτέτο θα σπάσει στα δύο. Από το Βερολίνο να μηνύματα που έρχονται δεν είναι θετικά και δείχνουν ότι η γερμανική πλευρά συντάσσεται με το ΔΝΤ και δεν δέχεται την ακύρωση του μέτρου των συντάξεων. Σε κάθε περίπτωση τον τελευταίο λόγο για το θέμα θα τον έχει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σόλτς, ο λόγος του οποίου έχει βαρύνουσα σημασία στο Eurogroup, το οποίο θα κρίνει το μέλλον των συντάξεων το 2019.

Μέχρι στιγμής τα επεισόδια στο σήριαλ των συντάξεων έχουν ως εξής:

  • Το μέτρο περικοπής των συντάξεων προτείνεται από την ελληνική πλευρά να ακυρωθεί αλλά κανείς δεν κάνει λόγο για αναβολή του.
  •  Συζητείται να υιοθετηθεί, είτε στο σπάσιμο των περικοπών σε βάθος χρόνου (π.χ. μέχρι το 2022), είτε να μειωθούν οι συντάξεις αλλά πάνω από ένα πλαφόν με την καμπάνα να χτυπάει για όσους λαμβάνουν σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ.