Η Φινλανδία εκφράζει φόβους ότι η ζώνη του ευρώ θα εξαντλήσει πολύ γρήγορα τους πόρους της εάν επιδοθεί στην εξαγορά κρατικού χρέους στις αγορές, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρωθυπουργός Γιούρκι Κατάινεν με την ευκαιρία της επίσκεψης στο Ελσίνκι του Ιταλού ομολόγου του Μάριο Μόντι.

«Δεν πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα. Φοβόμαστε ότι το ΕΤΧΣ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) ή ο ΕΜΣ (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) θα ξεμείνουν από χρήματα πολύ γρήγορα, αν αρχίσουμε να παρεμβαίνουμε στη δευτερογενή αγορά», δήλωσε ο Κατάινεν.

Η Φινλανδία έχει ήδη εκφράσει δημοσίως τις αμφιβολίες της για τη δυνατότητα του σημερινού και του διαδόχου του ταμείου αρωγής της ζώνης του ευρώ να κάνει αυτές τις παρεμβάσεις για να ανακουφίσει την πίεση προς τις χώρες που επιβάλουν μεν δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά είναι αναγκασμένες να δανείζονται με υψηλό κόστος. Η Ιταλία πλήττεται ιδιαίτερα από τα υψηλά αυτά επιτόκια.

Ο φινλανδικός σκεπτικισμός δεν εμπόδισε τους Ευρωπαίους, στη σύνοδο κορυφής στα τέλη Ιουνίου στις Βρυξέλλες, να δεσμευτούν ότι θα κάνουν μια πιο χαλαρή χρήση των ταμείων αρωγής για να σταθεροποιήσουν τις αγορές χρέους.

«Είμαστε πολύ επικριτικοί”πριν από τη σύνοδο κορυφής», υπενθύμισε ο Κατάινεν, όμως είπε ότι θέλει να εξετάσει και άλλες δυνατότητες.