Την προειδοποίηση ότι οι πολιτικές αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιτρέπεται κατά κανένα τρόπο να υπαγορεύονται από τις χρηματαγορές απηύθυνε ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν, μετά τη σημερινή εβδομαδιαία συνεδρίαση του αυστριακού υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη.

Ο Αυστριακός καγκελάριος επισήμανε πως κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η Αυστρία με άλλες χώρες μπόρεσαν να περάσουν τις θέσεις τους σε διάφορα ζητήματα.

Πρόσθεσε πως απαραίτητες προϋποθέσεις για την από κοινού ανάληψη εγγυήσεων είναι η πειθαρχία και ο έλεγχος, διότι μόνον με τον τρόπο αυτό μπορεί να δημιουργηθεί μια σοβαρή βάση για την περαιτέρω εμβάθυνση της Ένωσης, στην οποία συγκαταλέγεται και μια από κοινού αντιμετώπιση του χρέους.

Όπως σημείωσε, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας απέκτησε μεγαλύτερη ελαστικότητα στη χρησιμοποίηση των μέσων του και, αν στο μέλλον υπάρξει η κοινή εποπτεία των τραπεζών, τότε ο ΕΜΣ θα έχει τη δυνατότητα μιας απευθείας ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών.

Σύμφωνα με τον καγκελάριο Φάιμαν, αυτή η αποφασιστική στάση απέδωσε, όπως διαπιστώνεται από τις αντιδράσεις των χρηματαγορών, για παράδειγμα στο θέμα των αποκαλούμενων «σπρεντ» και ως εκ τούτου ο στόχος παραμένει, ότι πολιτικές αποφάσεις δεν επιτρέπεται, κατά κανένα τρόπο, να υπαγορεύονται από τις χρηματαγορές και πως θα πρέπει να κερδηθεί επιπλέον δυνατότητα δράσης εντός της ΕΕ.

Συμπερασματικά, ο κ. Φάιμαν επισήμανε πως πολιτικά η ΕΕ βρίσκεται σε καλό δρόμο και μπορεί να μην έχει ακόμη φτάσει στο τέρμα του, όμως με τις επίκαιρες δρομολογήσεις που έγιναν, έχει αυξηθεί η ταχύτητα στη σωστή κατεύθυνση.