Τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), του κοινού ταμείου που προορίζεται να δανείζει τις χώρες της ευρωζώνης οι οποίες αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους, επικύρωσε σήμερα το Φινλανδικό Κοινοβούλιο.

Το κείμενο επικυρώθηκε από 104 βουλευτές εκ των 200, ενώ 71 συνάδελφοί τους ψήφισαν κατά, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση. Με την επικύρωση του ESM, η Φινλανδία αποδέχεται και τη συμμετοχή της με 11,14 δισ. ευρώ στην ενίσχυσή του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κοινοβουλίου, η συμμετοχή της Φινλανδίας θα ανέλθει στο ανώτατο προβλεπόμενο επίπεδο, που αντιστοιχεί στο 5% του ΑΕΠ της.

Η Φινλανδία είναι μία από τις λιγοστές χώρες που έχει κατορθώσει να διατηρήσει την αξιολόγηση του τριπλού Α και έχει συναρτήσει τη συμμετοχή της με αυστηρές προϋποθέσεις για τις χώρες με αδύνατες οικονομίες που θα προσφύγουν στον μηχανισμό του ESM.

Περίπου οι μισοί Φινλανδοί αντιτίθενται στην συμμετοχή της χώρας του στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης των ισπανικών τραπεζών, ενώ το 56% των πολιτών θεωρούν πως η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.