Μείωση εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Μπορούν να υπαχθούν σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12:58
15/06/2012
Μείωση εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες
12
loading

Ανοίγει ο δρόμος για τους ασφαλισμένους του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), οι οποίοι επιθυμούν να μειώσουν το ύψος της μηνιαίας εισφοράς με την υπαγωγή τους σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία, όπως προβλέπει το άρθρο 32 του νόμου ν.4075/2012.

Η συγκεκριμένη διάταξη, η ισχύς της οποίας λήγει στις 31/12/2014, δίνει τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, να υπαχθούν σε κατά μια ή και δύο κατώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες, εφόσον δεν οφείλουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και στην περίπτωση που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση, εφόσον καταβάλλουν τις δόσεις τους με συνέπεια.

Η κατάταξη στην κατώτερη κατηγορία αρχίζει από το αμέσως επόμενο μετά την αίτηση δίμηνο και ισχύει για όσο διάστημα ο ασφαλισμένος είναι ενήμερος. Αν ο ασφαλισμένος δεν είναι ενήμερος, επανέρχεται αυτοδικαίως στην κατηγορία στην οποία βρισκόταν πριν την αίτηση.

Ο νόμος ψηφίστηκε τον περασμένο Απρίλιο, αλλά η διάταξη δεν μπορούσε να εφαρμοσθεί, επειδή εκκρεμούσε η έκδοση υπουργικής απόφασης που να ρυθμίζει τις διαδικασίες και τις λεπτομέρειες της εφαρμογής της. Ήδη, μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων έχει απευθυνθεί στα καταστήματα του ΟΑΕΕ, ενώ εκκρεμούν εκατοντάδες αιτήσεις.

Όπως αναφέρεται σε έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Κοινωνικής Ασφάλισης της Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προς τις υπηρεσίες του Οργανισμού, η υπουργική απόφαση έχει υπογραφεί από τις 6.6.2012 και έχει σταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

Στο ίδιο έγγραφο διευκρινίζεται ότι οι ασφαλισμένοι που έχουν υποβάλλει αίτηση, μετά την ημερομηνία της έναρξης ισχύος του νόμου (11.04.2012) και πριν τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης, κατατάσσονται στην ασφαλιστική κατηγορία που θα επιλέξουν, όχι από την ημέρα που υπέβαλαν τη σχετική αίτηση αλλά "από το αμέσως επόμενο προς έκδοση δίμηνο της δημοσίευσης της Υπουργικής Απόφασης".

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

12
σχόλια
 1. avatar Aimilios

  ναι, οκ, και στον επομενο τόνο ποσες θα ειναι οι εισφορες και οι φοροι και τα εκτακτα;;;;
  Η Ελλαδα παραμενει ενα μπου...δελο που δεν ευννοει καμια αναπτυξη οποιουδηποτε ειδους επιχειρηματικης δραστηριοτητας

 2. avatar dimi7777

  ο ΟΑΕΕ μαζεύει αιτήσης αλλά το διάταγμα δεν έχει ακόμα υπογραφεί από το Δ.Σ. ζήσε Μάη να φας τριφύλλι))))

 3. avatar N1k0ssT

  Και καλά τα ε-ξω-φρε-νι-κά ποσά που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι θέλουν με κάποιο τρόπο να τα μειώσουν. Έρχεται τώρα ο ΟΑΕΕ και λέει πήγαινε κατώτερη κατηγορία αλλά κάτι δεν πάει καλά. Αν ο ασφαλισμένος κατέβει κατηγορία που πάνε τα λεφτά που έδινε τόσα χρόνια για την ανώτερη; Μειώνεται η εισφορά τώρα, αλλά χάνονται οι εισφορές τόσων ετών όταν (ή αν) έρθει η ώρα της σύνταξης;

  1. avatar ΑΚΗΣ

   Δεν είναι έτσι φίλε μου. Η μείωση αφορά διάστημα 2 ετών και όχι παραπάνω. Οι προηγούμενες καταβολές που τόσα χρόνια πληρώνει κανείς δεν πάνε χαμένες.Είναι μία "διευκόλυνση" για όσους έχουν πρόβλημα καταβολής των εισφορών. Στο τέλος του ασφαλιστικού βίου θα γίνει εκκαθάριση στο πόσα χρόνια ήταν κάποιος ασφαλισμένος και αναλυτικά σε κάθε ασφαλιστική κλάση. Ετσι θα βγεί και η σύνταξη. Τώρα θα μου πείς ο ΟΑΕΕ θα έχει να πληρώσει συντάξεις τότε? Και τι συντάξεις θα είναι αυτές? Σε αυτή την ερώτηση φίλε μου ρώτησε τον θεό. ΜΟΝΟ Εκείνος ξέρει.

 4. avatar iakovos

  είναι πραγματικά τεράστιες οι εισφορές. 846 το δίμηνο, ημαρτων!! από τα έτοιμα το πληρώνουμε κ αυτά τελειώνουν

  1. avatar N1k0ssT

   Πές πάνω απο 900

 5. avatar Ευρωδραχμή

  Σε όποια χώρα πήγε το ΔΝΤ μόνο καταστροφή έφερε ...Ξυπνάτε ...Μαυρίστε ΝΔούλα και ΠΑΣΟΚ ....

 6. avatar Γκιοζης Καρας

  Ανοιγουν τα συνηθισμενα "παραθυρακια"
  Δεν προκειται να μαθει το μαθημα του ποτε ο Ελληνας!

 7. avatar Insane

  και ποιός δεν χρωστάει για να το χρησιμοποιήσει μου λέτε?

  1. avatar εχε – harry

   Τι λες ρε φίλε? οποιος θελει να ειναι συνεπης δεν οφειλει. Δεν ειμαστε ολοι κακοπληρωτες. Και φυσικα θα κανουμε χρηση του μετρου αυτου. Οσοι δεν μπορουν να ανταπεξελθουν στις υποχρεωσεις να φυγουν απο την αγορα, να καθαρισουμε.

 8. avatar Ευρωδραχμή

  Κανείς δεν πληρώνει ....Κάλιο 5 και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρι .......Τα ευρώ εξαφανίστηκαν από την αγορά τα μάζεψαν οι τοκογλύφοι....

  1. avatar Duke

   Εμ αφού όλα σε τόκους πήγαν

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει