Αποκλίσεις 931 εκατ. ευρώ κατέγραψε στο σκέλος των εσόδων ο κρατικός προϋπολογισμός στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2012, ωστόσο η συγκράτηση των δαπανών ανήλθε σε 2,9 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2012, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, το δημοσιονομικό έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 10,8 δισ. ευρώ, και το πρωτογενές έλλειμμα για την ίδια περίοδο σε 2,35 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας βελτίωση έναντι των στόχων.

Το ύψος των καθαρών εσόδων ανήλθε σε 18,1 δισ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2012, παρουσιάζοντας απόκλιση κατά 666 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (18,8 δισ. ευρώ) του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2012.

H ως άνω απόκλιση οφείλεται στην υστέρηση των εισπράξεων Φόρου Εισοδήματος (κατά 251 εκατ. ευρώ) κυρίως λόγω της παράτασης που δόθηκε στα νομικά πρόσωπα για την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012 (έως τις 8 Ιουνίου 2012) και που αναμένεται να εισπραχθούν τον Ιούνιο. Μειωμένες επίσης ήταν οι εισπράξεις από φόρους συναλλαγών (απόκλιση κατά 503 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου) λόγω του περιορισμού της εγχώριας ζήτησης, ενώ υπήρχε υστέρηση και ορισμένων μη φορολογικών εσόδων ειδικού χαρακτήρα.

Τμήμα της ανωτέρω απόκλισης από τους στόχους πενταμήνου καλύφθηκε από τις εισπράξεις από τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων καθώς και τη συλλογή ληξιπρόθεσμων οφειλών έμμεσων φόρων μέσω της εντατικοποίησης των σχετικών ελέγχων.

Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώθηκαν σε 1,49 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 1,75 δισ. ευρώ. Η απόκλιση από τους στόχους πενταμήνου κατά 265 εκατ. ευρώ οφείλεται σε καθυστερήσεις πληρωμών από Ευρωπαϊκά Κοινοτικά Ταμεία και μεγάλο μέρος της αναμένεται να καλυφθεί τον επόμενο μήνα.

Συνολικά, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 19,6 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση έναντι του στόχου (20,5 δισ. ευρώ) κατά 931 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το πρώτο πεντάμηνο του 2012 ανήλθαν στα 30,5 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 2,94 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (33,48 δισ. ευρώ) του συμπληρωματικού προϋπολογισμού 2012.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τόσο στον περιορισμό των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού που είναι μειωμένες κατά 1,50 δισ. ευρώ αλλά και στην μείωση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 1,437 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες λόγω κυρίως των πρωτογενών δαπανών (1,12 δισ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου), των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα (158 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου) και των δαπανών για τόκους σε καθαρή βάση (137 εκατ. ευρώ χαμηλότερη από το στόχο) σε σχέση με τις προβλέψεις του συμπληρωματικού προϋπολογισμού.

Δείτε εδώ αναλυτικά τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών