Ο νέος φόρος σε smartphones και υπολογιστές

Τι προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
8:46
16/05/2018
Ο νέος φόρος σε smartphones και υπολογιστές
27
loading

Φόρο στα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, τα τάμπλετ και τους υπολογιστές επιβάλει με τροπολογία η κυβέρνηση.

Ο φόρος ήταν γνωστός ήδη από το καλοκαίρι του 2017, όμως με τροπολογία η κυβέρνηση έρχεται να τον κάνει πραγματικότητα.

Πρόκειται για τον φόρο 2% που επιβάλλεται στα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, αλλά και στους υπολογιστές όλων των ειδών και τα τάμπλετ υπέρ τον δικαιούχων πνευματικών δικαιωμάτων και ουσιαστικά υπολογίζεται ότι θα επιβαρύνει τους καταναλωτές με περίπου 65 εκατομμύρια ευρώ.

Αν και αρχικά ο νόμος προέβλεπε επιβολή του φόρου στις συσκευές με μνήμη άνω των 4gigabites, τώρα δεν υπάρχουν εξαιρέσεις και θα πληρώνουν όλοι ανεξάρτητα της μνήμης της συσκευής.

Επίσης, επιβαρύνονται επιπλέον με 6% οι ηλεκτρονικές συσκευές εγγραφής εικόνας και ήχου και οι ηλεκτρονικοί αποθηκευτικοί δίσκοι πάνω από 1 TB και με 4% οι φωτοτυπικές μηχανές, τα scanner, οι εκτυπωτές το χαρτί φωτοτυπίας και οι σκληροί δίσκοι μέχρι 1TB.

Την τροπολογία κατέθεσε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου. Για τη νομοθεσία σε σχέση με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές είπε ότι «ισχύει ό,τι προβλέφθηκε και τον Ιούλιο του 2017». Σε σχέση με εισπράξεις των οργανισμών από την ιδιωτική αναπαραγωγή αναφέρθηκε ενδεικτικά σε κάποια νούμερα. «Σε χώρες πληθυσμιακά παρόμοιες με την Ελλάδα, όπως η Αυστρία η συνολική εύλογη αμοιβή που καταβλήθηκε το 2015 στους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης ανήλθε περίπου σε 10 εκατ. ευρώ, στο Βέλγιο σε 25 εκατ. ευρώ και στην Πορτογαλία σε 3,5 εκατ. ευρώ, ενώ στην Ελλάδα για το ίδιο έτος, τα ποσά εύλογης αμοιβής που καταβλήθηκαν εκ μέρους των υπόχρεων, για όλα τα τεχνικά μέσα, συσκευές και υλικούς φορείς και αποθηκευτικά μέσα, ήταν συνολικά 1.593.407,92 ευρώ» είπε.

Η ανακοίνωση του ΣΕΠΕ

Με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή τροπολογίας προς ψήφιση στη συνεδρίαση της 15ης Μαΐου 2018, για την τροποποίηση του αρ. 18 Ν. 2121/1993 με την παρ. 2 του άρθρου 54 του Ν. 4481/2017 περί εύλογης αμοιβής για ιδιωτική αναπαραγωγή, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας, (ΣΕΠΕ), εκφράζει για πολλοστή φορά την έντονη αντίθεσή του στο νόμο για την εύλογη αμοιβή των πνευματικών δικαιωμάτων με αφορμή τη συγκεκριμένη τροποποίηση και επισημαίνει τις σοβαρές συνέπειες που θα επιφέρει.

Όπως απεδείχθη με έρευνα και ειδική μελέτη που διεξήχθη, με τη σύμφωνη γνώμη και του Υπουργείου Πολιτισμού, προέκυψε πως το νέο ψηφιακό τέλος επιφέρει επιβάρυνση 24 φορές μεγαλύτερη από τις πιθανές προκληθείσες απώλειες. Αγνοώντας τα δεδομένα της μελέτης και παρά τις διαβουλεύσεις με την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και τη δέσμευση για δίκαιη τροποποίηση της διάταξης, το αρμόδιο Υπουργείο δεν προέβη σε καμία βελτιωτική αλλαγή της τροποποίησης. Αντιθέτως, πέραν της πρόσθετης επιβάρυνσης 2% επί της αξίας σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, smartphones και tablets, επιβάλλεται επιπλέον, επιβάρυνση 6% για ηλεκτρονικές συσκευές εγγραφής ήχου και εικόνας και για ηλεκτρονικούς αποθηκευτικούς δίσκους άνω των 4GB. Επιβάρυνση η οποία έρχεται σε ευθεία αντίθεση και με την έμφαση που δίνει ο Πρωθυπουργός στον κεντρικό στρατηγικό ρόλο της ψηφιακής τεχνολογίας στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, κομβικό σημείο για την έξοδο από την κρίση.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως πολλά Μέλη - Κράτη της ΕΕ των 28, όπως η Βουλγαρία, η Δανία, η Εσθονία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Πολωνία και η Φινλανδία, δεν καταβάλλουν ψηφιακό τέλος. Επιπλέον με τη συγκεκριμένη επιβάρυνση -η οποία είναι πολλαπλάσια από ότι ισχύει σε Μέλη - Κράτη της ΕΕ που έχουν εφαρμόσει αντίστοιχο τέλος- η χώρα μας καθίσταται πλέον πρωταθλήτρια επιβαρύνσεων στον τομέα αυτό, έχοντας τα υψηλότερα ποσοστά “ψηφιακού τέλους” στην Ευρώπη.

Όπως τόνισαν και σε σημερινή έκτακτη συνάντηση στο Υπουργείο Πολιτισμού οι εκπρόσωποι του ΣΕΠΕ, είναι σαφές ότι μια τέτοια επιβάρυνση πλήττει πρωτίστως τους πολίτες και τα νοικοκυριά, σε μία περίοδο που πραγματικά ο προϋπολογισμός τους βάλλεται από παντού και μάλιστα για ένα απαραίτητο αγαθό, όχι μόνο για την καθημερινότητα αλλά και για την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Ο ΣΕΠΕ επισημαίνει πως η επιβολή των συγκεκριμένων επιβαρύνσεων δύναται να κοστίσει περισσότερο από 65 εκατ. ευρώ το χρόνο στους Έλληνες καταναλωτές.

Μία τέτοια επιβάρυνση πλήττει το μεγάλο στόχο του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, θέτοντας προσκόμματα στην απόκτηση προϊόντων τεχνολογίας και ταυτόχρονα, αποτελεί καίριο πλήγμα στη διεθνή ανταγωνιστικότητα του κλάδου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, δεδομένου ότι αυξάνει το κόστος διάθεσης των προϊόντων τεχνολογίας των ελληνικών επιχειρήσεων έναντι των ανταγωνιστών τους στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως. Επιπλέον, το συγκεκριμένο μέτρο θα έχει αρνητικές συνέπειες και για τα δημοσιονομικά έσοδα αφού, αντί εξοικονόμησης, οδηγεί σε επιβάρυνση, καθώς αυξάνει τα έξοδα από την καταβολή του ποσοστού αμοιβής στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό που προμηθεύεται το Δημόσιο, αλλά και από τη μείωση των εσόδων των φορολογούμενων επιχειρήσεων.

Ο ΣΕΠΕ κάνει μία ύστατη έκκληση ώστε, έστω και την τελευταία στιγμή, να επικρατήσει η κοινή λογική και το Υπουργείο Πολιτισμού να λάβει υπόψη του όλα τα παραπάνω και να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές στην τροπολογία.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

27
σχόλια
 1. avatar Hraklis tsaki

  [...] θέλουν και φόρο για τα κινητά και υπολογιστές

 2. avatar καλιτεχνης

  ασ δηλωσουμε ολοι καλιτεχνες

 3. avatar Betty Boop

  Φόρο στον αερα που αναπνέουμε πότε θα βάλετε;

 4. avatar πρώτα…..

  σου επιβάλλω την ....ηλεκτρονική διακυβέρνηση και μετά σε φορολογώ.....πρώτα αφήνω και τακτοποιούνται οι υμέτεροι σε offshore και μετά σου φορολογώ το ακίνητο γιατί εσύ δεν μπορείς να ξεφύγεις....αυτό δεν είναι χουντική πράξη είναι...αριστερή δικαιοσύνη...Οταν ο πολίτης κλέβει το κράτος είναι ποινικό αδίκημα...Οταν το κράτος κλέβει τον πολίτη είναι ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ....

 5. avatar Μην αγχώνεστε….

  .....όλα θα αγοραστούν από το εξωτερικό!

 6. avatar pan

  Φόροι παντού απο τον Ψυριζα...Αυτη ειναι οι αριστερα απο την μια φόροι παντού και μειώσεις συντάξεων και απο την αλλη σου δίνουν 70 ευρω για σουπερμαρκετ....

 7. avatar ΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΑΑΑ…..

  ΗΤΑΝ ΔΙΚΑΙΟ Κ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΞΗ

 8. avatar Mplaky

  ΜΕ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΙΑΝΕΙ ΜΕΛΑΝΙ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΛΙΓΗ ΘΕΛΗΣΗ ΘΕΛΕΙ ΜΟΝΟ ΠΛΗΡΩΜΗ ΜΕ ΤΟΙΔΙΟ ΝΟΜΙΣΜΑ

 9. avatar gnm

  Τριτοκοσμικοι συριζαιοι ξεφτιλες, ουτε ο Χοτζα της κομμουνιστικης Αλβανιας δεν θα μπορουσε να σκεφτει τετοιες πα...ες. Σε ποια εποχη ζειτε ρε;

 10. avatar Sotos83

  Στο σκ[..]ό πότε μπαίνει φόρος ρε παιδιά; ...να μάθουμε να το κάνουμε παξιμάδι αν είναι!

  1. avatar Σκέτος

   Αυτός ο φόρος υπάρχει πολλά χρόνια,μια ματιά στο λογαριασμό νερού θα σε διαφωτίσει.
   Αυτό που με τρομάζει είναι,μήπως μας βάλουν τσιπάκι στη κ........ και χρεώνουν με το κομμάτι.

 11. avatar Γατος.

  Μερικές προτάσεις φορολόγησης:
  Στις selfies,στα drones,στα tatoo,στα κουνουποκτόνα,στα παγωτά πύραυλο,στα προϊόντα αντισύλληψης με γεύση φρούτων.

 12. avatar Καλά κρασιά!

  Πραγματικά δεν πίστευα ότι υπάρχει τόση α-νοησία στον κόσμο. Είναι δυνατόν με 24% ΦΠΑ να βάζεις και άλλα 2-4-6 % καπέλο??? Στο τέλος θα είναι 2% στο τηλέφωνο αλλά επειδή έχει και αποθηκευτικό χώρο βάλε άλλα 4% και επειδή έχει και οθόνη βάλε και 6% και επειδή έχει και κάμερα βάλε και ένα 3,42%..

  Ε ρε Κίνα που έρχεται.. Πλέον με σπρώχνουν ακόμα περισσότερο να ψωνίζω κατευθείαν απ' έξω. Τους σιχάθηκα!

 13. avatar Ο Μεσημερας

  Ηρθε η Αριστερη Αναπτυξη! Ερχονται καλυτερες μερες!

 14. avatar τριαλαρο

  ερώτηση το υπουργείο πολιτισμού μπορεί καποιος να μου πει τι σχέση έχει με την τεχνολογία??? Από αυτό που ξέρω μπορεί να είναι οι καλύτεροι αρχαιολόγοι/φιλόλογοι, αλλά με τα μαθηματικά και την τεχνολογία δεν θα έλεγα ότι το χουν.

 15. avatar Η εισαγόμενη ανάπτυξη

  Αυτή είναι η περίφημη ανάπτυξη για την οποία τόσο πολύ παινεύεται ο Παππάς: η ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ανάπτυξη!!!! Αν μας χρεώνει αυτά για τα μπουζούκια, να δούμε τι θα μας χρεώσει για το διαστημικό πρόγραμμα....

 16. avatar όσκαρ μαν

  αφου πληρώνουμε με αυτόν τον τρόπο τα πνευματικά δικαιώματα μπορούμε να κάνουμε πειρατεία χωρίς κάποιο άλλο πρόβλημα;

 17. avatar Αναντικατάστατος

  Η Ιρλανδία έχει χαμηλή φορολογία για να προσελκύει επενδύσεις, αλλά μάλλον είναι χαμηλής νοημοσύνης μπροστά στα σαΐνια του ΣΥΡΙΖΑ.
  Η Λιθουανία θα κατεβάσει από του χρόνου τους φορολογικούς συντελεστές που είναι ήδη στο 15% γιατί η μικρή μείωση στα έσοδα δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα με την αύξηση των επενδυτικών κεφαλαίων και των πολλαπλών οφελών που θα προκύψουν.
  Η Ουγγαρία αναπτύσσεται με φοβερούς ρυθμούς με συντελεστή 9% αλλά οι εδώ ξέρουν καλύτερα γιατί πώς να αναπτύξεις πελατειακό κράτος και ισχυρή νομενκλατούρα χωρίς φορολογικό εφιάλτη που θα μετατρέπει όλους σιγά σιγά σε επιδοματίες εξαρτώμενους από το συριζαϊκό κατεστημένο?
  Πώς το είπε ο Τσακαλώτος ? Στην Ελλάδα δεν έχουμε υψηλή φορολόγηση ?? Μάλιστα...

 18. avatar pirate trucker

  Δηλαδή τώρα θα μπορώ να κατεβάζω torent νόμιμα έτσι; τα πνευματικά δικαιώματα είναι πληρωμένα οκ;

 19. avatar mple timwros

  Να ρωτήσω θέλω μόνο, δίχως ίχνος ειρωνείας και όποιος μπορεί ας με κατατοπίσει. Όταν αγοράζουμε ένα συγκεκριμένο προϊόν τεχνολογίας μιας μάρκας πχ, τότε στην τιμή δεν συμπεριλαμβάνονται και τα δικαιώματα; Ομοίως και όταν αγοράζουμε ένα λογισμικό, μια υπηρεσία ή εφαρμογή; Σε ποια πνευματικά δικαιώματα αναφέρεται η τροπολογία; Επίσης τα έσοδα του φόρου θα πηγαίνουν σε ένα ξεχωριστό ταμείο για ενίσχυσης της έρευνας και ανάπτυξης αυτών των τεχνολογιών ή για να καλυφθούν τρύπες. Ευχαριστώ πολύ!

 20. avatar Kay

  Ειναι απαράδεκτος ο φόρος αυτός! Δηλαδη θα αγοράσω ενα σκληρό δίσκο για να αποθηκευσω τις φωτογραφίες μου και τα βίντεο μου και θα πληρώσω δικαιώματα στην Πάολα και τον Φοίβο; Και απο που κι ως που πρέπει ο καθένας μας να πληρώνει τον ιδιο φόρο ανεξάρτητα από τη χρήση; Τελικα η ανοησία και η λαμογια του κράτους δεν έχουν όρια....κι οσο διαβάζω τα γελοία επιχειρήματα τους εκνευρίζομαι και πιο πολύ. Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται πως το να είσαι καλός στο επάγγελμα σου δεν σημαίνει οτι είσαι καλος και σαν πολιτικός ή οτι οι απόψεις σου είναι σωστές (οι Κονιόρδου, Τσιάρτας κλπ λαμπρα παραδειγματα)

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει