Η ελληνική πολιτική σκηνή και οι εκλογές φαίνεται ότι απασχολούν τους επενδυτές και το αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Όπως φαίνεται οι αγορές δεν προετοιμάζονται για εκλογές στην Ελλάδα φέτος, αλλά ταυτόχρονα πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που δεν μπορούν να αποκλείσουν.

Μερίδα αναλυτών εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα επιλέξει το δρόμο των πρόωρων εκλογών, αν και επισημαίνουν ότι πιθανότατα αυτό δεν θα γίνει πριν από το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο.

«Πρόκειται για ένα από τα σενάρια ρίσκου, που εξετάζουμε, αλλά πιθανότατα μετά την εκπνοή του μνημονίου» αναφέρει στο CNBC για το ενδεχόμενο της πρόωρης κάλπης ο Ιβάν Μαμάλετ, οικονομολόγος της Societe Generale για τη ζώνη του ευρώ.

Το αμερικανικό δίκτυο κάνει αναφορά στην πρόσφατη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Bloomberg, στην οποία ο αρχηγός της ΝΔ είχε κάνει λόγο για σοβαρή πιθανότητα εκλογών μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2018. Θυμίζει δε πως δεν θα είναι η πρώτη φορά, που ο Αλέξης Τσίπρας προκηρύσσει πρόωρες εκλογές, αφού αυτό το δρόμο επέλεξε και το 2015 μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου.

Το 2015 ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ είχε κάνει «βουτιά» 18%, στις τρεις συνεδριάσεις μετά την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών. Συνολικά από τις αρχές του 2010 έως σήμερα το χρηματιστήριο έχει χάσει περίπου το 83% της αξίας του, σύμφωνα με υπολογισμούς του CNBC, την ώρα που στην Πορτογαλία οι απώλειες για το χρηματιστήριο από το 2011 έως σήμερα υπολογίζονται στο 36%.

Παρόλα αυτά αναλυτές θεωρούν πως οι πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν αυτή τη φορά να είναι ευνοϊκές για τις ελληνικές μετοχές.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πίσω από την αξιωματική αντιπολίτευση στις δημοσκοπήσεις από τότε, που εξελέγη στην προεδρία της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τον Ιανουάριο του 2016» σημειώνει η Τζόαν Χόι, διευθύντρια Ευρώπης του Economist Intelligence Unit. Εκτιμά, ωστόσο, ότι «η διαφορά πιθανόν να περιοριστεί ενόψει των επόμενων εκλογών», καθώς όπως λέει ο Τσίπρας «είναι αποτελεσματικός στην προεκλογική εκστρατεία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μία φυσική βάση στήριξης στον δημόσιο τομέα».

Σύμφωνα με τους αναλυτές οι μετοχές, θα μπορούσαν να λάβουν ώθηση ανεξάρτητα από το ποιος τελικά θα κερδίσει τις εκλογές.

«Οι αγορές δεν προετοιμάζονται για εκλογές στην Ελλάδα φέτος, αλλά αυτό το ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί», σχολιάζει η αρθρογράφος και προσθέτει: «Η θητεία του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα λήγει τον Σεπτέμβριο του 2019. Αλλά με τις βασικές μεταρρυθμίσεις λιτότητας που θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο κι ένα πρόγραμμα διάσωσης το οποίο αναμένεται να λήξει αυτό το καλοκαίρι, ορισμένοι αναλυτές φοβούνται ότι η κυβέρνηση των Αθηνών θα κληθεί σε πρόωρες εκλογές».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.