«… Αν όχι τη Δευτέρα, το αργότερο μέχρι την Τρίτη θα πρέπει η χώρα να έχει νέα κυβέρνηση!». Αυτή είναι η τελευταία κουβέντα του Φίλιππου Σαχινίδη λίγο πριν από τη μάχη των εκλογών, ύστερα από ένα διάλογο που είχε με στενό του συνεργάτη στο υπουργείο Οικονομικών, για την κρισιμότητα της κατάστασης και το μέγεθος των ζητημάτων που παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Για τον πρώην υπουργό Οικονομικών, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να επιλύσει άμεσα το θέμα της απόρριψης του PSI από μερίδα επενδυτών που δεν εντάχθηκαν στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Το ύψος των ομολόγων αυτών μαζί με τα δάνεια των ΔΕΚΟ που έμειναν εκτός PSI ανέρχονται σε 6,4 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μια πάρα πολύ σοβαρή απόφαση με σημαντικές νομικές και πολιτικές επιπτώσεις, η οποία θα πρέπει να ληφθεί από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Ισοτιμία», αυτή θα πρέπει να ληφθεί άμεσα, καθώς στις 15 Μαΐου λήγουν ομόλογα αξίας 450 εκατ. ευρώ που υπάγονται σε ξένο δίκαιο και δεν έχουν ενταχθεί στο PSI. Ακολουθεί στις 13 Σεπτεμβρίου η λήξη δανείου του ΟΣΕ, ύψους 190 εκατ. ευρώ, και στις 21 Δεκεμβρίου 2012 θα πρέπει να καλυφθεί ένα ακόμη δάνειο του ίδιου οργανισμού, ύψους 250 εκατ. ευρώ.

Παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, όπως αναφέρει η εφημερίδα, να γίνει νέα πρόταση στους ομολογιούχους, που δεν εντάχθηκαν εθελοντικά στην αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία θα προβλέπει «κούρεμα» των ομολόγων τους κατά 53,5%. Όσο δηλαδή και στο PSI, αλλά χωρίς να δίνονται τα πλεονεκτήματα του PSI.
Δηλαδή, τα ομόλογα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF), η ρήτρα ΑΕΠ στο ύψος του επιτοκίου και το δικαίωμα ίσης μεταχείρισης στους όρους αποπληρωμής των νέων ομολόγων με εκείνους της αποπληρωμής των δανείων από τον επίσημο τομέα (Ευρωζώνης και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο).

Βέβαια, η ίδια πηγή δεν αποκλείει το γεγονός να μην πληρωθούν αυτά τα ομόλογα, αν και στους τίτλους αυτούς υπάρχουν ρήτρες που δίνουν το δικαίωμα στα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης να απαιτήσουν άμεσα την αποπληρωμή των δανείων που έχουν ήδη διαθέσει στην Ελλάδα. Εφόσον βέβαια ολοκληρωθεί και το τελευταίο κομμάτι από το «παζλ» του PSI, ο νέος υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να ρυθμίσει το θέμα της αποζημίωσης των μικροομολογιούχων, πολλοί από τους οποίους έχουν προσφύγει στα δικαστήρια.

Οι όροι ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αποτελούν το δεύτερο κεφαλαιώδες ζήτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα, το οποίο η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να συζητήσει με την Ε.Ε.

Στόχος η άμεση εκταμίευση των υπόλοιπων 25 δισ. ευρώ που έχουν ανάγκη τα πιστωτικά ιδρύματα. Όσο το ζήτημα αυτό παραμένει σε εκκρεμότητα, δεν θα μπορεί το τραπεζικό σύστημα να αποκαταστήσει τη λειτουργία του και να χορηγεί ρευστότητα στην οικονομία.

Έχει προηγηθεί ένα μεταβατικό σχήμα χρηματοδότησης των τραπεζών, με τη μεταφορά 18 δισ. ευρώ από τα ομόλογα του EFSF, ποσό που εξασφαλίζει στις τέσσερις μεγάλες τράπεζες την ελάχιστη απαιτούμενη κεφαλαιακή επάρκεια.


Μέτρα και απολύσεις

Ψηλά στην ατζέντα του νέου υπουργού Οικονομικών βρίσκεται και η συμφωνία που έκλεισε με την τρόικα η προηγούμενη κυβέρνηση για μέτρα 11,6 δισ. ευρώ ή 5,5% του ΑΕΠ για την περίοδο 2013 – 2014. Αυτά επιμερίζονται σε 7 δισ. ευρώ για το 2013 και σε 4 δισ. ευρώ για το 2014. Αυτό σημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση που θα αναδειχθεί από τις εκλογές της 6ης Μαΐου, θα αναγκαστεί από πολύ νωρίς να πάρει σκληρές αποφάσεις, για να μην διακοπεί η χρηματοδότηση της Αθήνας από τον μηχανισμό της τρόικας.

Ποια είναι η ατζέντα της νέας κυβέρνησης

1. Ολοκλήρωση PSI για τα ομόλογα ξένου δικαίου και δάνεια των ΔΕΚΟ ύψους 6,4 δισ. ευρώ

2. Επίσπευση των διαδικασιών ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών

3. Εκταμίευση των υπολοίπων 25 δισ. ευρώ για τις ανάγκες των τραπεζών

4. Ρύθμιση του θέματος των μικροομολογιούχων

5. Κατάρτιση νέου Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Προγράμματος (2012 – 2016)

6. Αποφάσεις για μέτρα τη διετία 2013 – 2014

7. Σχέδιο εξοικονόμησης δαπανών ύψους 6 δισ. ευρώ με τη συνδρομή του ΚΕΠΕ

8. Νέο φορολογικό νομοσχέδιο

9. Αύξηση αντικειμενικών τιμών ακινήτων

10. Νέο κύμα απελευθέρωσης κλειστών επαγγελμάτων