Σε βιώσιμες τράπεζες θα παρέχεται η κεφαλαιακή στήριξη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εξέδωσε χθες η Κυβέρνηση.

Με τη νομοθετική παρέμβαση, το κεφάλαιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αυξάνεται στα 50 δισ. ευρώ, ενώ επιτρέπεται στο Ταμείο να χορηγεί και εγγυήσεις προς τα πιστωτικά ιδρύματα.

Το ΤΧΣ αποκτά αυξημένες εξουσίες στις τράπεζες που ενισχύσει και θα μπορεί να ζητά από το πιστωτικό ίδρυμα κάθε στοιχείο και να διενεργεί ειδικούς ελέγχους. Το ΤΧΣ μέχρι την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κάθε τράπεζας θα ορίσει έως και δύο εκπροσώπους στο ΔΣ του κάθε ιδρύματος.

Η Τράπεζα της Ελλάδος θα χορηγεί βεβαίωση κεφαλαιακής στήριξης στις τράπεζες όταν κρίνει πως είναι αναγκαία για τη διατήρηση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος και εφόσον το επιχειρησιακό σχέδιο του πιστωτικού ιδρύματος θα πρέπει να έχει αξιολογηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος ως βιώσιμο και αξιόπιστο.

Σύμφωνα με την πράξη η προθεσμία που θα έχουν οι τράπεζες για να διασφαλίσουν τη κερδοφορία και τη βιωσιμότητά τους επεκτείνεται στα πέντε από τρία έτη.

Διαβάστε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου