Ποσό 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ χάνεται κάθε χρόνο, σε όλη την ΕΕ, εξαιτίας της απομίμησης ελαστικών και μπαταριών. Για τη χώρα μας, την περίοδο 2010-2015, το ύψος των χαμένων εσόδων του νομίμου εμπορίου από ελαστικά-μαϊμούδες ανήλθε σε 39 εκατ ευρώ (ποσοστό 17,4%) και από μπαταρίες-μαϊμούδες 5 εκατ. ευρώ (ποσοστό 4,5%).

Αυτό αναφέρεται στη νέα έκθεση της Υπηρεσίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO), για την οποία ενημέρωσε σήμερα με σχετική ανακοίνωσή του, ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.

Η έκθεση δείχνει ότι χάνονται ετησίως 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχούν στο 7,5% όλων των πωλήσεων στον τομέα των ελαστικών, λόγω παραχάραξης σε όλη την ΕΕ, ενώ οι πλαστές μπαταρίες κοστίζουν 180 εκατομμύρια ευρώ κάθε έτος σε νόμιμα έσοδα, το οποίο είναι ισοδύναμο με 1,8% των πωλήσεων του κλάδου. Οι πλαστές μπαταρίες επηρεάζουν κυρίως τον τομέα των οχημάτων, αλλά βρίσκονται επίσης στον τομέα των κινητών τηλεφώνων.

Αυτές οι απώλειες πωλήσεων, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μεταφράζονται σε περίπου 8.400 θέσεις εργασίας, που χάνονται απευθείας στους δύο τομείς, καθώς οι νόμιμοι κατασκευαστές απασχολούν λιγότερους ανθρώπους από ό,τι θα είχαν κάνει χωρίς την παραχάραξη.

Η συνολική απώλεια κρατικών εσόδων, ως αποτέλεσμα των πλαστών ελαστικών και των μπαταριών όσον αφορά τους χαμένους φόρους, ανέρχεται σε 340 εκατ. ευρώ.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της EUIPO Aντόνιο Καμπίνος δήλωσε:

Ελπίζουμε ότι τα πορίσματα αυτής της έκθεσης, που εξετάζει δύο σημαντικούς οικονομικούς τομείς στην ΕΕ, θα βοηθήσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, καθώς μελετούν τρόπους καταπολέμησης της παραποίησης-απομίμησης. Επιπλέον, καθώς τα ψεύτικα ελαστικά και οι μπαταρίες μπορούν να έχουν σημαντικές συνέπειες για την ασφάλεια και το περιβάλλον. Ελπίζουμε επίσης ότι θα βοηθήσει τους καταναλωτές να επιλέξουν με σύνεση κατά την αγορά αυτών των ζωτικών στοιχείων.

Η έκθεση είναι η δωδέκατη σε σειρά μελετών που εξέδωσε η EUIPO, μέσω του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Παραβιάσεων Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας, στον οικονομικό αντίκτυπο της παραποίησης-απομίμησης σε βιομηχανικούς κλάδους στην ΕΕ.