Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέλει «να αρχίσει να προετοιμάζει» το τέλος των έκτακτων μέτρων της υπέρ των τραπεζών, δήλωσε ο Γερμανός Γεργκ Άσμουσεν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της, σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί αύριο από το γερμανικό Τύπο.

«Η στιγμή της απόσυρσης (της ΕΚΤ) εξαρτάται από τις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές», δήλωσε ο Άσμουσεν στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Ντι Τσάιτ», σύμφωνα με αντίγραφο της συνέντευξης που δόθηκε στη δημοσιότητα εκ των προτέρων. «Είναι σαφές πως είναι υπερβολικά νωρίς για να ξεκινήσουμε, αλλά μπορούμε να αρχίσουμε να προετοιμάζουμε προσεκτικά την έξοδο», πρόσθεσε.

Ο Άσμουσεν αναφέρεται στα έκτακτα μέτρα που έθεσε σε εφαρμογή η ΕΚΤ από την αρχή της κρίσης του χρέους για να στηρίξει τις τράπεζες της ευρωζώνης, κυρίως προσφέροντάς τους ρευστότητα σε χαμηλό κόστος. Η ΕΚΤ δάνεισε συνολικά ένα τρισεκατομμύριο ευρώ στις τράπεζες από την αρχή Δεκεμβρίου του, με δύο δημοπρασίες για τριετή δάνεια με στόχο την παροχή ρευστότητας.

«Δεν πρέπει να συμπεράνει κανείς από το γεγονός ότι προσφέραμε δύο φορές πιστώσεις για τρία χρόνια ότι θα το κάνουμε και μια τρίτη ή μια τέταρτη φορά», προειδοποίησε ο Άσμουσεν.

Η ΕΚΤ και ο πρόεδρός της, ο Μάριο Ντράγκι, έχουν επιμείνει επανειλημμένα στο γεγονός ότι η στήριξη εκ μέρους του θεσμού είναι προσωρινή, χωρίς όμως να θέσουν κάποια προθεσμία. Η διάρκειά της θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, η οποία είναι ασφαλώς λιγότερο τεταμένη από την αρχή του χρόνου σε σχέση με αυτό που ήταν στα τέλη του 2011, όμως «δεν ξέρουμε αν αυτό είναι μια απατηλή ηρεμία», προειδοποίησε ο Άσμουσεν.

Ο ίδιος κάλεσε επίσης τα κράτη της ευρωζώνης «να επωφεληθούν απ’ αυτή την ευκαιρία για να πραγματοποιήσουν με αποφασιστικό τρόπο τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Ορισμένοι παρατηρητές είχαν προειδοποιήσει για τις παρενέργειες που μπορεί να έχει η γενναιόδωρη τροφοδοσία των τραπεζών με ρευστότητα από την ΕΚΤ, για παράδειγμα στην αγορά ακινήτων.

«Προς το παρόν, δεν υπάρχει ένδειξη υπερβολικής κερδοσκοπίας», δήλωσε πάντως ο Άσμουσεν, «όμως οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται σαφώς σε ορισμένες περιοχές της Γερμανίας και πρέπει να το παρακολουθήσουμε με προσοχή».

Τα δάνεια της ΕΚΤ είχαν πάντως το αποτέλεσμα στο οποίο αποσκοπούσαν, δηλαδή «το χρήμα φτάνει βήμα – βήμα στην πραγματική οικονομία», διαβεβαίωσε.