Κατασχέσεις μισθών, καταθέσεων και ακίνητων για την είσπραξη χρεών προς το Δημόσιο

Νέες διευκρινήσεις από το υπ. Οικονομικών


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
8:48
08/03/2012
Κατασχέσεις μισθών, καταθέσεων και ακίνητων για την είσπραξη χρεών προς το Δημόσιο
5
loading

Σύμφωνα με τις σχετικές διευκρινίσεις για την είσπραξη ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής ή σε νομοθετική ρύθμιση το Δημόσιο μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση μισθών, καταθέσεων, συντάξεων είτε στα χέρια του οφειλέτη, είτε κινητών και απαιτήσεων γενικώς κυριότητας του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου ή να προχωρήσει σε κατάσχεση ακινήτων.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία είναι δυνατή και η λήψη σε βάρος του οφειλέτη του Δημοσίου διοικητικών ασφαλιστικών και δικαστικών μέτρων, όπως η ποινική δίωξη σε εκτέλεση σχετικής δικαστικής απόφασης.

Ωστόσο, το υπουργείο διευκρινίζει πως η έκθεση κατάσχεσης δεν σημαίνει και πλειστηριασμό. Μετά την επιβολή της κατάσχεσης κινητού ή ακινήτου, ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. εκδίδει πρόγραμμα πλειστηριασμού, στο οποίο ορίζεται η ημερομηνία διενέργειάς του, εντός συγκεκριμένης συντόμου προθεσμίας.

Εν τω μεταξύ ο οφειλέτης του Δημοσίου μπορεί, μετά από αίτησή του να υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής των χρεών ή σε ισχύουσα νομοθετική ρύθμιση επιτυγχάνοντας και την αναστολή εκτέλεσης του σχετικού προγράμματος.

Η κυριότητα πλειστηριασθέντος ακινήτου μεταβιβάζεται στον υπερθεματιστή μετά τη μεταγραφή της περίληψης της έκθεσης κατακύρωσης στο οικείο υποθηκοφυλακείο ή κτηματολογικό γραφείο όπου υφίσταται. Μέχρι τότε η κυριότητα του ακινήτου παραμένει στον έως τότε κύριο του ακινήτου.

Πάντως μετά την επιβολή από το Δημόσιο ή από οποιονδήποτε τρίτο κατάσχεσης σε ακίνητο μπορεί να επιβληθεί ξανά κατάσχεση για οφειλές προς το Δημόσιο στο ίδιο ακίνητο.

Μετά την εξόφληση ή τη διαγραφή του χρέους για το οποίο επιβλήθηκε το μέτρο ή μετά την έκδοση απόφασης από το αρμόδιο όργανο είναι δυνατή η άρση κατάσχεσης και η εξάλειψη της υποθήκης επί του ακινήτου.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar an

  αλίμονό μας.. αύριο θα βγάλουν μάι απόφαση πληρώστε όλοι 1000 ευρώ... μετά μεθαύριο αλλα 1000 κοκ και όταν πια δε θα μπορείς θα σου πάρουν το σπίτι και θα σε αφήσουν στο δρόμο...
  δεν υπάρχουν νόμοι προστασίας; δε λέει κάπου ότι δε μπορείς να φορολογήσεις τα εισοδήματα πάνω από μία φορά; ποιος θα μας προστατεύσει από αυτούς;
  αυτοί υπηρετούν τους ξένους δανειστές, εμάς ποιος θα μας στηρίξει; μην ακούσω για Τσίπρα γιατί αυτός δεν έχει κολλήσει ούτε ένα ένσημο στη ζωή του... ο Καμμένος από την άλλη όπως λέμε στα μαθηματικά, νομίζω ότι είναι η παράμετρος για τη διόρθωση του σφάλματος και είναι μέρος του συστήματος...
  ΒΟΗΘΕΙΑ

 2. avatar kooostas

  όταν οφειλέτης είναι το δημόσιο τότε τι γίνετε;
  μπορούμε και μεις οι ιδιώτες να βγάλουμε σε πλειστηριασμό ακίνητα του δημοσίου;

  1. avatar bigakis

   Εχεις μεγάλο θράσος και μόνο που το σκέφτηκες.

 3. avatar tzon-kiato

  το κρατος θα κανει κατασχεση απο τις συνταξεις και τις καταθεσεις των πολιτων οτα χρωστανε στο κρατος .
  οταν χρωσταη το κρατος σε εμας τους πολιτες τι θα κανουμε για να παρουμε τα χρηματα μας ξερη καπιος να μου απντηση?

  1. avatar xaroula

   Το κρότος πάντα θα βρίσκει τρόπους να σφετερίζεται περιουσίες πολιτών.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει