Η ΕΕ βρίσκεται στον «καλό δρόμο» για να ξεπεράσει την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, συμφώνησαν σήμερα στη Ρώμη στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση(…) η Ευρώπη βρίσκεται στον καλό δρόμο, ύστερα από τα προβλήματα και τις δυσκολίες που συνάντησε», επισήμανε ο κ. Σόιμπλε, που είχε δίωρες συνομιλίες με τον κ. Μόντι, που κατέχει και το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών.

Επίσης ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε ότι η Ρώμη και το Βερολίνο «συνεργάζονται» εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τις θέσεις που υιοθετεί δημόσια ο κ. Μόντι, συμπληρώνοντας ένα τετράμηνο στην πρωθυπουργία.

«Για μένα, η συνάντηση αυτή με τον κ. Μόντι είναι πολύ σπουδαία για να προετοιμάσουμε μελλοντικές αποφάσεις» που αφορούν την ΕΕ, επισήμανε ο Γερμανός αξιωματούχος, σύμφωνα με τον οποίο «η Ευρώπη δομείται, τώρα, με τρόπο που πριν δύο, μόλις, χρόνια θα φαινόταν απίστευτος».

Από την πλευρά του ο κ. Μόντι εξέφρασε παρόμοια αισιοδοξία με αυτήν του κ. Σόιμπλε πιστώνοντας ότι «η ΕΕ βρίσκεται σε νέα φάση» κατά την οποία «ας ελπίσουμε ότι θα ξεπεράσει την κρίση, που ‘συνδέθηκε’ με την κρίση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και θα αναπτυχθεί περισσότερο».

«Διαβουλευθήκαμε για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), γενικά για τις διαδικασίες με στόχο την προστασία (από τις χρηματαγορές), για το πώς, όλες μαζί, οι ευρωπαϊκές οικονομίες μπορούν να ξαναβρεθούν στον δρόμο της ανάπτυξης».

Ο κ. Μόντι δήλωσε ότι «ενημέρωσε» για τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνησή του, «στους τομείς της δημοσιονομικής πειθαρχίας, του ‘ανοίγματος’ επαγγελμάτων, της αγοράς εργασίας, της ανταγωνιστικότητας».

Για την αγορά εργασίας, ο ίδιος διευκρίνισε ότι «τέλη Μαρτίου θα γίνουν μεταρρυθμίσεις».

Ο κ. Μόντι, που στα μμε περιγράφεται «γερμανόφιλος», επανέλαβε ότι «οι σχέσεις με την κυβέρνηση του Βερολίνου και την Μέρκελ, ειδικά, είναι μια βασική παράμετρος» στο δικό του σύστημα της διακυβέρνησης.