Να βρει λύσεις ώστε να διεξαχθούν κανονικά οι πλειστηριασμοί ακινήτων και να μην υπάρξει κανένα ζήτημα στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης πριν το τέλος του έτους, επιχειρεί η κυβέρνηση καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί νέα ανακεφαλαίοποίηση των τραπεζών.

Το θέμα πλέον αντιμετωπίζεται ως αρκετά σοβαρό από την κυβέρνηση, μετά και τις επισημάνσεις του Μάριο Ντράγκι στο πρόσφατο Eurogroup, όπου ο πρόεδρος της ΕΚΤ κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να βρει λύσεις ώστε να αντιμετωπιστεί το θέμα των κόκκινων δανείων και της αποχής των συμβολαιογράφων.

Από πλευράς Ελλάδας, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δεσμεύτηκε για την ομαλή διεξαγωγή τους.

Όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των συμβολαιογράφων, βασικό ζήτημα για την ομαλή διεξαγωγή των πλειστηριασμών είναι αυτό της ασφάλειας, μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα επιθέσεων από «ομάδες συλλογικοτήτων».

Οι πλειστηριασμοί πρέπει να προχωρήσουν γιατί αν δεν γίνουν οι τράπεζες θα έχουν σοβαρό πρόβλημα και αυτό θα έχει επίπτωση σε όλη την πορεία εξόδου από το μνημόνιο σημείωσε χθες μιλώντας στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι δεν αφορούν α’ κατοικία κάτω των 300.000 ευρώ, κάτι που έχει συμφωνηθεί με τις τράπεζες.

«Η υποχρέωση να πληρώνουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές τα χρέη τους στις τράπεζες είναι σταθερή θέση της κυβέρνησης και φυσικά και του υπουργού Οικονομικών» σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

«Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα μέτρα, ώστε να μην κρύβονται αυτοί οι στρατηγικοί κακοπληρωτές πίσω από επιθέσεις κατά συμβολαιογράφων» προσθέτουν, ενώ ήδη σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Δικαιοσύνης αποφασίστηκαν συγκεκριμένα μέτρα για την ασφάλεια των συμβολαιογράφων, ώστε να τρέξει η διαδικασία των πλειστηριασμών.

Ειδικότερα μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξήγησε ότι αν δεν προχωρήσουν αυτό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις τράπεζες και κατ’ επέκταση στην πορεία της αξιολόγησης και της ολοκλήρωσης του προγράμματος εντός του προσδοκόμενου χρόνου. Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ ήδη έχει θέσει θέμα για την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών.

Προλαβαίνοντας τις αντιδράσεις για τις κοινωνικές επιπτώσεις σημείωσε δε με έμφαση ότι το ζήτημα δεν αφορά πρώτη κατοικία κάτω των 300.000 ευρώ.

Από την πλευρά του και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης θύμισε ότι ήταν σημαντική η συμφωνία με τις τράπεζες ώστε να μην βγει σε πλειστηριασμό πρώτη κατοικία αξίας κάτω των 300.000 ευρώ.

Το γεγονός ότι τουλάχιστον στους πρώτους γύρους των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών δεν θα περιληφθούν κατοικίες με μικρότερη αξία, επιβεβαιώνει σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Ν. Καραμούζης. Προειδοποιεί δε για τους σημαντικούς κινδύνους που ελλοχεύουν εάν καθυστερήσει κι άλλο η διενέργεια πλειστηριασμών.

Τα πρώτα μέτρα για τους πλειστηριασμούς

Μέσα σε αυτό το κλίμα ανακοινώθηκε ότι πλέον αυτεπάγγελτα, και όχι κατ’ έγκληση, θα διώκονται αδικήματα όπως η απειλή και διατάραξη οικιακής ειρήνης σε βάρος συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς, όπως προανήγγειλαν οι αρμόδιοι υπουργοί, κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης με το δ.σ. του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου.

Όπως ανακοινώθηκε, σχεδιάζεται αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου έτσι ώστε για αδικήματα όπως η απειλή και η διατάραξη οικιακής ειρήνη σε βάρος συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς να προβλέπεται αυτεπάγγελτη δίωξη και όχι δίωξη κατ’ έγκληση, όπως ισχύει σήμερα. Επιπλέον, θα ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας στα Ειρηνοδικεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης και σε όποιες άλλες πόλεις κριθεί αναγκαίο, προκειμένου, όπως τονίστηκε, οι πλειστηριασμοί να διενεργούνται με ασφάλεια.