Η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ, κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ που διεξάγεται στο Πόρτο Αλέγκρε στη νότια Βραζιλία με τη συμμετοχή χιλιάδων ακτιβιστών, συνδικαλιστών, πολιτικών, ζήτησε την αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης στις πλούσιες αλλά και στις φτωχές χώρες.

«Το καθήκον που έχουμε εδώ και στο Ρίο+20 είναι να προκαλέσουμε ένα κίνημα ανανέωσης των ιδεών και των νέων διαδικασιών, που είναι απολύτως απαραίτητο για να αντιμετωπιστούν οι δύσκολες ημέρες που βλέπει ένα μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας» δήλωσε η κ. Ρουσέφ, μιλώντας σε περισσότερους από 4.000 συμμετέχοντες.

«Αυτό που διακυβεύεται στο Ρίο+20 είναι ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα συνδυάζει την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, την καταπολέμηση της φτώχειας και τη μείωση των ανισοτήτων, τη χρήση και την προστασία των φυσικών πόρων» πρόσθεσε η πρόεδρος της Βραζιλίας, η οποία θα προεδρεύσει στο Ρίο+20.

Η Διάσκεψη Ρίο+20 του ΟΗΕ θα διεξαχθεί τον Ιούνιο στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Η κ. Ρουσέφ υπογράμμισε ακόμη τις αρνητικές συνέπειες της κρίσης που πλήττει και τις αναπτυσσόμενες χώρες -αύξηση της φτώχειας, έκρηξη της ανεργίας- ενώ άσκησε κριτική στις «επιβλαβείς» κοινωνικές επιπτώσεις που έχουν τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και η αύξηση της φορολογίας σε ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες.