Ανώτατα στελέχη μεγάλων πολυεθνικών που ταξίδεψαν φέτος στο Νταβός της Ελβετίας για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ εξέφραζαν «αισιοδοξία για τη μακροπρόθεσμη προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας».

Επισήμαναν συγχρόνως τους κινδύνους στο οικονομικό πεδίο «τόσο από μια υπερβολική ρύθμιση όλων των αγορών, επειδή είναι ανασχετική της ανάπτυξης, όσο και από την έντονη μεταβλητότητα των τιμών πρώτων υλών και των συναλλαγματικών ισοτιμιών», όπως ανέφεραν οι -συμμετέχοντες στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ- Κλάους Κλάινφελντ, διευθύνων σύμβουλος της Alcoa (αλουμίνιο, ΗΠΑ) και Τόμας Έντερς, πρόεδρος της Airbus (αεροπορική βιομηχανία, ΕΕ).

«Σύντομα, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αυξηθεί κατά τρία δισεκατομμύρια, κάτι που θα αποτελέσει μετά περίπου 20 έτη μια από τις δεσπόζουσες κοινωνικές τάσεις. Άρα η μεσαία εισοδηματικά τάξη θα έχει πιο μεγάλη σπουδαιότητα, από όση σήμερα έχει», αναφέρει επί λέξει στην ομιλία του ο διευθύνων σύμβουλος της Alcoa, Κλάους Κλάινφελντ.

Από την πλευρά του, ο ανώτατος προϊστάμενος της ευρωπαϊκής αεροναυπηγικής κοινοπραξίας Airbus Τόμας Έντερς «αισιοδοξεί επειδή θα είναι έντονοι οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης σε όλη την Ασία την 10ετία που έρχεται».

«Στην Airbus σκοπεύουμε να κατασκευάσουμε τα ερχόμενα 20 χρόνια έως και 50 χιλιάδες νέα επιβατικά αεροπλάνα, χωρητικότητας άνω των 100 θέσεων με πολύ μεγάλη ζήτηση ειδικά στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Μόνον το 2011, πουλήσαμε στην Κίνα περίπου 100 αεροπλάνα μας», τόνισε.

Σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση σε επιχειρήσεις που έκανε η PricewaterhouseCooper (PwC), με τη συμμετοχή 1.285 επιχειρηματικών κορυφαίων στελεχών, από συνολικά 60 κράτη, αναδείχθηκε ότι σαφής «πλειοψηφία παραμένει πολύ αισιόδοξη για τον τζίρο των εταιρειών τους ερχόμενους 12 μήνες».

Σύμφωνα με τον Τζον Τσέιμπερς, επικεφαλής του ομίλου Cisco (πληροφορική, ΗΠΑ), «όλες οι αγορές περνούν μια περίοδο ταχείας μετάβασης σε μια πρωτόγνωρη μεταπολεμικά κατάσταση (…) με προαπαιτούμενη την έντονη προσαρμοστικότητά τους», ενόψει της οικονομικής νέας πραγματικότητας σε διεθνές επίπεδο.