Την ώρα που η κρίση έχει πλήξει ολόκληρη την Ευρώπη, «μόνο δύο χώρες αξιολογήθηκαν φέτος με σταθερή προοπτική» ανέφερε με ικανοποίηση σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας, Συμεών Ντιάνκοφ.

Οι σημερινές δηλώσεις ακολούθησαν την δημοσίευση της βαθμολογίας της χώρας σε ΒΒΒ, από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης, Standard & Poor’s, που επιβεβαιώνει το σταθερό outlook της βουλγαρικής οικονομίας και διατηρεί αμετάβλητη και τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στο Α-3.

Σύμφωνα με τον Βούλγαρο υπουργό, η πιο σημαντική είδηση είναι το γεγονός ότι ο διεθνής οίκος ενδέχεται να εξετάσει την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Βουλγαρίας αν η κυβέρνηση συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και κατορθώσει να τις θέσει σε πλήρη εφαρμογή.

«Οι καίριες μεταρρυθμίσεις που επηρεάζουν την απόφαση της Standard & Poor’ s περιλαμβάνουν την ισχυρή και συνεπή κυβερνητική πολιτική στον τομέα της δημοσιονομικής πειθαρχίας, το χαμηλό δημόσιο χρέος σε ξένο και εγχώριο νόμισμα και τη δυνατότητα για ανάπτυξη σε περίοδο πέντε ετών» σημείωσε.

Ο κ. Ντιάνκοφ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αύξηση της απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων, τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν το συνταξιοδοτικό σύστημα, καθώς και τις δομικές μεταρρυθμίσεις στο σιδηρόδρομο της χώρας.