Νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας, ώστε οι παραβάτες της εργατικής νομοθεσίας να μην έχουν πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις προανήγγειλε ο γγ του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο FM, 104,9».

«Eίναι μια πρωτοβουλία που αναλαμβάνουμε και νομίζω ότι είναι αυτονόητη και κακώς δεν έχει αναληφθεί σαν πρωτοβουλία προηγούμενα. Είναι μια απόφαση ειλημμένη από την μεριά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου εργασίας. Κανείς από τους παραβάτες, όσους έχουν παραβατική συμπεριφορά σε σχέση με τις εργασιακές σχέσεις, δεν πρόκειται να έχει πρόσβαση στο δημόσιο χρήμα ή στο ευρωπαϊκό χρήμα ούτε και σε επιδοτήσεις.

Αυτό θα μπαίνει και σαν προϋπόθεση στις προκηρύξεις που θα κάνουμε εμείς στο υπουργείο εργασίας για προγράμματα ευρωπαϊκά» είπε και πρόσθεσε: «Σκεφτόμαστε να πάμε και σε διαδικασία νομοθέτησης άμεσα, μέσα στις επόμενες μέρες».

Ερωτηθείς για την αδήλωτη εργασία επισήμανε ότι παρατηρείται το φαινόμενο «πάρα πολλοί επιχειρηματίες σε μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις να μετατρέπουν την αδήλωτη σε υποπληρωμένη εργασία» και συγκεκριμένα οι ασφαλισμένοι εργαζόμενοί τους να δουλεύουν για 8 ώρες και να πληρώνονται για 4. Σχολίασε ότι το θέμα αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με μεγαλύτερη ευκολία από ό,τι η αδήλωτη εργασία, καθώς οι επιχειρήσεις αυτές είναι υποχρεωμένες να καταγράφουν όλες τις οικονομικές τους δραστηριότητες σε σχέση με το προσωπικό και να καταθέτουν το δελτίο ωραρίου εργασίας. Συνεπώς, σε περίπτωση ελέγχου, αν διαπιστωθεί ότι κάποιος υπάλληλος εργάζεται πέραν του ωραρίου, επιβάλλεται πρόστιμο.

Για τους εγκλωβισμένους εργαζόμενους διευκρίνισε ότι πρόκειται για όσους έχουν κάποιο διάστημα να πληρωθούν, ενώ στην ίδια κατηγορία ανήκουν επίσης η εκ περιτροπής εργασία και διαθεσιμότητα. Σε κάθε περίπτωση το θέμα αφορά ανθρώπους που είναι στα πρόθυρα της ανεργίας. Ο κ. Νεφελούδης εκτίμησε ότι οι εγκλωβισμένοι εργαζόμενοι είναι δεκάδες χιλιάδες, προανήγγειλε τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων σχετικής έρευνας που διενεργεί το υπουργείο εργασίας και πρόσθεσε: «Κάναμε μια μεγάλη επεξεργασία για ένα σχέδιο δράσης που είχαμε θέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πέρσι τον Οκτώβριο και εγκρίθηκε ένα πρόγραμμα υποστήριξης των εγκλωβισμένων εργαζόμενων.

Υποβάλαμε για έγκριση ένα σχέδιο χρηματοδότησης για ένα πρόγραμμα που λέγεται “αντιμετώπιση ή υποστήριξη εγκλωβισμένων εργαζόμενων σε επιχειρήσεις που έχουν προβλήματα”. Περιμένουμε την έγκριση για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες διαδικασίες υποστήριξης».

Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση για τον ορισμό ΔΣ στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, διευκρίνισε ότι το υπουργείο δεν συγκροτεί το ΔΣ αλλά επικυρώνει τα μέλη που ορίζουν οι κοινωνικοί εταίροι. Καθώς, όμως, ο νόμος ορίζει ότι δεν μπορεί να συμμετέχει κανείς πάνω από δύο τριετίες στο ΔΣ υπήρξε εμπλοκή διότι κάποιοι κοινωνικοί εταίροι αρνήθηκαν να στείλουν τα νέα μέλη επιθυμώντας να διατηρηθούν οι ίδιοι άνθρωποι. Παρέπεμψε, άλλωστε, σε σχετική αναφορά της υπουργού Εργασίας σήμερα στη Βουλή.