Χαλάρωσαν στο πρώτο τρίμηνο του 2017 τα κριτήρια για τις χορηγήσεις επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες της Ευρωζώνης σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας τραπεζικού δανεισμού που έκανε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Είναι αξιοσημείωτο, πάντως, ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης θεωρούν το σημερινό επίπεδο των πιστωτικών κριτηρίων τους πιο αυστηρό σε σχέση με αυτό που ίσχυε μετά το 2003. Για το δεύτερο τρίμηνο του 2017 οι τράπεζες αναμένουν ότι θα γίνουν ελαφρά αυστηρότερα τα πιστωτικά κριτήρια για δάνεια σε επιχειρήσεις και θα μείνουν αμετάβλητα για τα στεγαστικά δάνεια αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η χαλάρωση των συνολικών όρων και προϋποθέσεων για τη χορήγηση νέων δανείων συνεχίσθηκε σε όλες τις κατηγορίες δανείων, κυρίως λόγω της περαιτέρω μείωσης των περιθωρίων κέρδους των τραπεζών.

Η ζήτηση δανείων συνεχίσθηκε να αυξάνεται για όλες τις κατηγορίες τους. Τα αποθέματα, το κεφάλαιο κίνησης και το γενικό επίπεδο επιτοκίων ήταν σημαντικοί παράγοντες που συνέβαλαν θετικά στη ζήτηση επιχειρηματικών δανείων στο πρώτο τρίμηνο. Η ζήτηση στεγαστικών δανείων συνέχισε να καθοδηγείται κυρίως από το χαμηλό γενικό επίπεδο επιτοκίων και τις ευνοϊκές προοπτικές για τη στεγαστική αγορά.

Οι τράπεζες συνέχισαν να καταγράφουν μία θετική επίδραση κατά το περασμένο εξάμηνο στη ρευστότητά τους και τις συνθήκες χρηματοδότησης από την αγορά από το πρόγραμμα αγορών ομολόγων της ΕΚΤ (APP), ενώ αρνητική ήταν η επίδραση στα καθαρά περιθώρια κέρδους τους. Οι τράπεζες, που μετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν την πρόσθετη ρευστότητα, που απέκτησαν από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, κυρίως για να χορηγήσουν δάνεια. Το αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ έχει αρνητική επίπτωση στο καθαρό εισόδημα από τόκους των τραπεζών, αλλά εκτιμάται ότι έχει θετική επίδραση στις χορηγήσεις δανείων.