Αύξηση κερδών πέτυχε ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ) στο εννεάμηνο του 2011. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, ο κύκλος εργασιών του ΟΤΕ στο εννεάμηνο της τρέχουσας χρήσης διαμορφώθηκε στα 3,792 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 8,7% από τα 4,152 δισ. ευρώ του περυσινού εννεαμήνου. Τα καθαρά κέρδη παρουσίασαν αύξηση 49,9% ανερχόμενα στα 196,8 εκατ. ευρώ από 131,3 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περυσινό εννεάμηνο.

Σε επίπεδο τρίτου τριμήνου ο ΟΤΕ κατέγραψε κάμψη 5,8% στα έσοδα, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 1,312 δισ. ευρώ από 1,392 δισ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του 2010. Αντίστοιχα τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν κατά 17,3% και ανήλθαν σε 104,4 εκατ. ευρώ από 126,3 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου του ΟΤΕ, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Mιχάλης Τσαμάζ, σημείωσε τα εξής: «Δραστηριοποιούμενος σε αγορές που έχουν επηρεαστεί εμφανώς από σημαντικότατη οικονομική κρίση, ο Όμιλος ΟΤΕ εμφάνισε κατά το γ’ τρίμηνο οικονομικά αποτελέσματα που επέδειξαν ανθεκτικότητα.

Στην Ελλάδα, ενώ ο ρυθμός καθαρών αποσυνδέσεων στη συνολική αγορά σταθερής τηλεφωνίας επιταχύνθηκε, η απώλεια γραμμών του ΟΤΕ διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα τρίμηνα.

Παράλληλα, στην κινητή τηλεφωνία ελαττώθηκε αισθητά ο ρυθμός μείωσης των εσόδων, καθώς συνεχίστηκε η ομαλοποίηση του ανταγωνιστικού περιβάλλοντος.

Εκτός Ελλάδας, περιορίστηκε δραστικά η πτώση των συνολικών εσόδων από δραστηριότητες κινητής τηλεφωνίας, χάρη στις επιδόσεις των αγορών της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας».

Ο κ. Τσαμάζ πρόσθεσε: «Οι δυσκολίες του επιχειρηματικού περιβάλλοντος επηρεάζουν τα αποτελέσματά μας, αλλά δεν αποδυναμώνουν καθόλου την αποφασιστικότητα μας να προχωρήσουμε στις αλλαγές που είναι αναγκαίες ώστε να μετασχηματιστεί ο ΟΤΕ σε μια επιχείρηση υψηλών επιδόσεων. Δεσμευόμαστε να εντείνουμε τις προσπάθειες μας σε όλους τους τομείς που μπορούμε να ελέγξουμε, έτσι ώστε να μειώσουμε την επίδραση της κρίσης στα αποτελέσματά μας».

Αναλυτικότερα, ο Όμιλος ΟΤΕ κατέγραψε μείωση 5,8% στα έσοδα το γ’ τρίμηνο 2011, παρουσιάζοντας βελτιωμένο ρυθμό μείωσης εσόδων, που είχε ξεκινήσει από το προηγούμενο τρίμηνο. Αυτό οφείλεται στη σταδιακή σταθεροποίηση της αγοράς της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, καθώς και στις τάσεις βελτίωσης που σημειώνονται στις δραστηριότητες της σταθερής τηλεφωνίας Ελλάδας, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες και τη μειωμένη καταναλωτική δαπάνη, σε συνδυασμό με τις δυσκολίες του ρυθμιστικού και ανταγωνιστικού περιβάλλοντος.

Εκτός Ελλάδας, οι δραστηριότητες της κινητής τηλεφωνίας στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία κατέγραψαν αύξηση εσόδων σε ετήσια βάση.

Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα, εξαιρουμένων των αποσβέσεων, καθώς και των χρεώσεων που σχετίζονται με τα προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης, ανήλθαν στα 844,7 εκατ. ευρώ στο γ’ τρίμηνο του 2011, μειωμένα κατά 5,9%, σε σχέση με 898,1 εκατ. ευρώ το γ’ τρίμηνο του 2010.

Η μείωση αυτή οφείλεται στο χαμηλότερο κόστος του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, στις χαμηλότερες χρεώσεις από τους εγχώριους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, στα χαμηλότερα έξοδα μισθοδοσίας, καθώς και στις σημαντικές προσπάθειες συγκράτησης του κόστους σε όλες τις δραστηριότητες.

Από τις αρχές του έτους έχουν αποχωρήσει 183 εργαζόμενοι από τη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδος, 1.758 από τη σταθερή τηλεφωνία Ρουμανίας και 466 από τις δραστηριότητες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Περισσότεροι εργαζόμενοι πρόκειται να αποχωρήσουν κατά τους τελευταίους μήνες του έτους από τις δραστηριότητες σταθερής τηλεφωνίας Ελλάδας και Ρουμανίας, στο πλαίσιο των ήδη εκτελουμένων προγραμμάτων αποχώρησης προσωπικού. Τα λοιπά λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν μόνο κατά 1%, κυρίως λόγω της αρνητικής επίδρασης του φόρου ακίνητης περιουσίας.

Ως αποτέλεσμα του αυστηρού ελέγχου στα κόστη, το περιθώριο προσαρμοσμένης κερδοφορίας EBITDA διαμορφώθηκε στα ίδια επίπεδα με το γ’ τρίμηνο του 2010, μετά από δύο τρίμηνα σημαντικής μείωσης.
Στο τρίμηνο, τα αποτελέσματα επιβαρύνθηκαν με 3,7 εκατ. ευρώ λόγω επιπλέον χρεώσεων που σχετίζονται με το πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης προσωπικού έτους 2009.

Η χρέωση αυτή προέκυψε σε συνέχεια γνωστοποίησης από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που έλαβε ο ΟΤΕ, ύστερα από την ολοκλήρωση των σχετικών αναλογιστικών μελετών. Με αυτή την χρέωση εξαντλούνται όλες οι σχετικές απαιτήσεις έναντι του ΟΤΕ σε σχέση με τα προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης.

Ο ΟΤΕ σημείωσε καθαρά κέρδη 104,4 εκατ. ευρώ το τρίμηνο, σε σχέση με τα καθαρά κέρδη 126,3 εκατ. ευρώ το γ’ τρίμηνο του 2010, κυρίως λόγω της μείωσης των λειτουργικών κερδών.

Οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκαν κατά 1%, το γ’ τρίμηνο του 2011, σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2010 και ανήλθαν στα 171,0 εκατ. ευρώ.

Οι συνολικές επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία, ως ποσοστό των εσόδων του Ομίλου, το γ’ τρίμηνο του 2011, ήταν 13%, σε σχέση με 12,2% το γ’ τρίμηνο του 2010.

Οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας, στη σταθερή τηλεφωνία Ρουμανίας και στις δραστηριότητες κινητής τηλεφωνίας ανήλθαν σε 40,8 εκατ. ευρώ, 19 εκατ. ευρώ και 107,4 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία το γ΄τρίμηνο περιλαμβάνουν δαπάνη 15,1 εκατ. ευρώ για την απόκτηση άδειας 3G στην Αλβανία. Εξαιρουμένης αυτής της δαπάνης, οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία του Ομίλου, ως ποσοστό των εσόδων μειώθηκε σε 11,9% στο τρίμηνο.